کد مطلب:13 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:462

غسل
غسل های واجب هفت قسم است :

1 - غسل جنابت

2 - غسل حیض

3 - غسل نفاس

4 - غسل استحاضه

5 - غسل مس میّت

6 - غسل میّت

7 - غسل نذر و قسم .

احكام جنابت

مساءله 65 :

به دو چیز انسان جنب می شود:

اول : جماع

دوم : بیرون آمدن منی ، چه در خواب باشد و چه در بیداری ، با اختیار باشد یا بی اختیار، كم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت .

مساءله 66 :

اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده ، آن رطوبت ، حكم منی را دارد و اگر هیچ یك از این نشانه های بالا را نداشته باشد، حكم منی را ندارد.

و در مریض لازم نیست آن آب ، با جَستن بیرون آمده باشد، بلكه اگر با شهوت بیرون آمده باشد در حكم منی است بنابراظهر، و همچنین در زن مریض بنابراحوط، و لازم نیست بدن او سست شود، بلكه خالی از وجه نیست كه حكم زن در صحت و مرض مانند مرد باشد.

مساءله 67 :

مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی ، بول كند و اگر بول نكند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید كه نداند منی است یا رطوبت دیگر، حكم منی را دارد.

مساءله 68 :

اگر كسی در قُبُل زن جماع كند و به اندازه ختنه گاه داخل شود هر دو جنب می شوند و همچنین است بنابراظهر اگر در دُبُر زن نزدیكی كند.

مساءله 69 :

اگر منی از جای خود حركت كند و بیرون نیاید، یا انسان شك كند كه منی از او بیرون آمده یا نه ، غسل بر او واجب نیست و همچنین است اگر خواب ببیند كه محتلم شده ولی بعد از بیدار شدن اثر از منی نبیند.

مساءله 70 :

هرگاه بعد از غسل ، منی مرد از زن خارج شود غسل واجب نیست و همچنین است اگر شك كند كه منی بیرون آمده از خود اوست یا از مرد، اما اگر علم یا اطمینان داشت باشد كه منی خارج شده از خود اوست و یا مخلوط با منی مرد است ، غسل بر او واجب است .

مساءله 71 :

كسی كه نمی تواند غسل كند ولی تیمم برایش ممكن است ، بعد از داخل شدن وقت نماز هم می تواند با عیال خود نزدیكی كند.

كارهای حرام بر جنب

مساءله 72 :

كارهایی كه بر جنب حرام است ، عبارت است از:

1 - رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و بنابر احتیاط به اسم پیامبران و امامان علیهم السّلام و اسم حضرت زهراعلیهاالسّلام

2 - رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیامبرصلّی اللّه علیه و آله اگر چه از یك در داخل و از درِ دیگر خارج شود و بنابر احتیاط واجب توقف و عبور در حرم امامان علیهم السّلام و رواقها

3 - توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یك در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد، و احتیاط واجب آن است كه در حرم امامان هم توقف نكند بلكه عبور نیز ننماید و همچنین در رواق ها.

4 - گذاشتن چیزی در مسجد

5 - خواندن سوره ای كه سجده واجب دارد

و آن چهار سوره است :

1 - سجده (سوره 32)

2 - فصلت (سوره 41)

3 - نجم (سوره 53)

4 - علق (سوره 96).

غسل جنابت

مساءله 73 :

غسل جنابت به خودی خود مستحب است و برای خواندن نماز واجب و مانند آن واجب می شود ولی برای نماز میت و سجده شُكر و سجده های واجب قرآن غسل جنابت لازم نیست .

مساءله 74 :

غسل را چه واجب باشد و چه مستحب ، به دو صورت می شود انجام داد. ترتیبی و ارتماسی ، و غسل ترتیبی افضل از ارتماسی است .

غسل ترتیبی

مساءله 75 :

در غسل ترتیبی باید به نیّت غسل ، اوّل سر و گردن ، بعد طرف راست ، بعد طرف چپ بدن را بشوید و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به سبب ندانستن مساءله ، به این ترتیب عمل نكند، غسل او باطل است . ولی چنانچه قصد قربت داشته ، آنچه را كه مقدم داشته اگر اعاده كند، غسل او صحیح است . و احتیاط واجب رعایت ترتیب در هر عضو از غسل ترتیبی است ، به این صورت كه از بالا شروع كند و به قسمت های پایین عضو ختم كند.

مساءله 76 :

نصف ناف و نصف عورت را باید با طرف راست بدن و نصف دیگر را باید با طرف چپ بشوید.

مساءله 77 :

برای آن كه یقین كند هر سه قسمت یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را كاملاً شسته ، باید هر قسمتی را كه می شوید مقداری از قسمت های دیگر را هم با آن قسمت بشوید.

مساءله 78 :

اگر بعد از غسل بفهمد جایی از بدن را نشسته و نداند كجای بدن است باید دوباره غسل كند.

غسل ارتماسی

مساءله 79 :

در غسل ارتماسی ، اگر به نیّت غسل ارتماسی ، به تدریج در آب فرو رود تا تمام بدن زیر آب رود، غسل او صحیح است و احتیاط آن است كه از اوّل فرو رفتن در آب ، نیّت غسل كردن را داشته باشد به آنچه غسل ارتماسی با آن محقق و تمام می شود، اظهر، كفایت نیّت در حال فرو رفتن مجموع بدن در آب است .

مسئله 80 :

در غسل ارتماسی اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد از نیّت غسل ، بدن را حركت دهد غسل او صحیح است .

احكام غسل

مساءله 81 :

در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاك باشد مگر این كه در آنِ واحد هم بدن پاك شود و هم غسل انجام بگیرد. در غسل ترتیبی پاك بودن تمام بدن ، لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بكشد، كافی است ، پاك بودن تمام بدن ، قبل از شروع در غسل مطلقاً موافق احتیاط است .

مساءله 82 :

اگر در غسل ، مقداری از بدن نشسته بماند، غسل باطل است ، ولی شستن جاهایی از بدن كه دیده نمی شود مثل داخل گوش و بینی ، واجب نیست .

مساءله 83 :

در موقع غسل كردن ، لزوم شستن موهای كوتاه كه پوست از لای آنها دیده می شود،خالی از قوّت نیست ، ولی موهای بلند لازم نیست .

مساءله 84 :

تمام شرطهایی كه برای صحیح بودن وضو گفته شد، مثل پاك بودن آب ، در صحیح بودن غسل هم شرط است .

در غسل لازم نیست بدن را از بالا به پایین بشوید، اما در ترتیبی ، احوط است .

و نیز در غسل ترتیبی لازم نیست بعد از شستن هر قسمت ، فوراً قسمت دیگر را بشوید، بلكه اگر بعد از شستن سر و گردن ، مقداری صبر كند و بعد طرف راست را بشوید و بعد از مدتی ، طرف چپ را بشوید، اشكال ندارد.

مساءله 85 :

كسی كه غسل جنابت كرده ، نباید برای نماز، وضو بگیرد، ولی در غسل های دیگر، برای نماز باید وضو بگیرد.

مساءله 86 :

چیزی را كه مانع رسیدن آب به بدن است ، باید برطرف كند.