کد مطلب:25501
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:2
آيا حيوانات قبل از انسان خلق شدهاند؟ آيا قبل از حضرت آدم(ع)، موجوداتي شبيه به انسان (احتمالا ميمون) وجود داشته است؟ اگر نبودند، فرشتگان از كجا ميدانستند انسانها خونريز و مفسد هستند؟
طبق تحقيقات پژوهشگران، حيوانات قبل از انسان خلق شدهاند، همان طور كه اين روزها از اخبار و اطلاعات علمي شنيده ميشود كه دايناسورها ميليونها سال قبل زندگي ميكردند، حتي اسكلت دايناسورهاي پرنده را كشف كردهاند.
اما در جواب بخش دوم سؤال بايد بگوييم كه علم فرشتگان ممكن است ناشي از احتمالاتي باشد:
يكي اين كه قبل از زمان بني آدم، گروه ديگر شبيه انسان روي زمين زندي ميكردند كه فساد و خونريزي داشتند.(1)
چنان كه مرحوم غلامحسين مصاحب در دايره المعارف فارسي، واژه نسناس ميگويد:
نسناس در جانورشناسي، نام عمومي گروهي از آدم نمايان است كه شبيه به انسان هستند.(2)
احتمال ديگر اين كه، خدا قبل زا خلقت آدم، به طور اجمال ويژگيهاي آدم را به فرشتگان منتقل كرده بود.
سوم اين كه فرشتگان ميدانستند موجود زميني قطعا مادي و مركب از قواي غضب و شهوت است و عالم آنها، عالم تزاحم و محدوديت است و زندگي آن حتما بايد بر پايه تعاون اجتماع باشد. چنين زندگاني طبعا خالي از مفاسد و خونريزي نيست.(3)
احتمال ديگري وجود دارد، مبني بي اين كه قبلا انساننماهايي بودهاند كه در كارشان خون ريزي بوده و ملائكه صحنههاي خونريزي آنها را ديدهاند. به همين دليل يك معناي خليفه بودن آدم، جايگزين شدن وي به جاي آن انسانها است، حتي در احاديث هست كه قبل از آدم، انسان وجود داشته و پيش از آن، باز آدم بوده است. گر چه اين روايات، سند درستي ندارد، ولي نميتوان گفت جنس آدميان از حضرت آدم آغاز شده و پيش از حضرت آدم موجوداتي شبيه به بشر نبوده است.
يك احتمال ديگري هستو آن اين كه ابليس كه از جنس جنيان است ترسيمي از زندگي انسانها را ميدانسته و وضع آنها را براي ملائكه بازگو كرده است، ملائكه به خاطر القائات ابليس كه معلم ملائكه بود، چنين سؤالي را بازگو ساختهاند.
اين پرسش اعتراض گونه دليل آزادي بيان و نقد در منطق ديني را ميرساند.
وقتي ملائكه حق اعتراض به خدا را دارند، چگونه بشر نتواند به كارهاي بشر مثل خود كه عنوان اعتباري رئيس را يدك ميكشد، اعراض نمايد؟!
پي نوشتها:
1 - تفسير الميزان، ج 1، ص 119، چاپ بيرون، ذيل آيه 30 بقره.
2 - دائره المعارف فارسي، ج 2، بخش 2، ص 3027، واژه نسناس.
3 - تفسير الميزان عربي، ج 1، ص 115، چاپ بيروت لبنان، ذيل آيه سي ام بقره.
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.