کد مطلب:40693
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:5
چرا امام حسين(ع)، براي رفتن به كربلا، تا پايان مراسم حج صبر نكردند؟
البته بعضي از كساني كه در مراسم حج شركت كرده بودند، بعد از خاتمه يافتن مناسك، در بين راه خود را به امام حسين(ع) رساندند. بدين ترتيب اگر امام حسين(ع) حج هم ميكرد ميتوانست در همين ايام محرم به كربلا برسد. ليكن انتخاب آن زمان براي حركت يك تاكتيك بود كه با حركت خلاف مسير سيل جمعيتي كه براي حج در مكه گرد آمده بودند _ آن هم از كسي مثل امام حسين(ع) ـ همگان را متوجه خطر و بحراني بودن اوضاع و شرايط ميكرد. افزون بر اين كه نقشه ترور آن حضرت توسط عوامل حكومت اموي را نقش بر آب كرد. از اين رو امام حسين(ع) با اين كار خود به مردم فهماند كه ابتدا بايد حجّ را با آزاد نمودن از چنگ امويان عصر زنده كرد و آنگاه افراد مستطيع را به حج آزاد دعوت كرد در حالي كه هم اكنون كعبه در زنجير اسارت به سر ميبرد. زنجيري كه يك طرف آن به حماقت امت و جهل و بيخبري آنان بسته شده است و طرف ديگرش به خباثت و رذالت شام نشينان شيّاد.
مسلمانان موظفند كه به سوي بيت عتيق نماز بگذارند «ومِن حَيث خَرجت فَولّ وَجهك شَطر المَسجد الحرام» بقره/149
و دور آن خانه آزاد طواف كنند: «وليطوّفَوا بِالبَيت العتيق» حج/29
در اين آيه سخن از طواف دور بيت عتيق است. اين كلام از باب «تعليق حكم بر وصفْ...» اِشعار به عليت دارد؛ چون «عتيق» يعني عِتق شده و آزاد؛ زميني كه كعبه در آن قرار گرفته و نيز خود كعبه، برخلاف ديگر اماكن، مِلك و مُلك احدي نبوده و نيست، بلكه عتيق و آزاد است. حتي زمين مساجد ديگر ابتدا مِلك كسي است وقتي كه با وقف كردن، مسجدي در آن بنا ميشود، آزاد ميگردد. اما آن سرزمين نه مِلك كسي بوده و نه تحت سلطه احدي قرار گرفته است. زمين بي آب و گياهي بود كه هيچ كس را در آن رغبتي نبود و در آنجا سكونت نداشت:
«رَبنا إِنّي أَسكنت مِن ذريّتي بِواد غَير ذي زَرع عِند بَيتك المُحرّم». ابراهيم/37
طواف دور خانهاي كه زمين و نيز خود آن آزاد است درس آزادي ميدهد، چنان كه نماز به سمت و سوي اين خانه نيز، درس آزادگي ميدهد. متأسفانه امروز نيز اين خانه عتيق در اسارت خشونت و جمود و هابيت آل سعود است و بدين جهت طواف دور آن درس حريّت و آزادي نميدهد و كنگره عظيم حج، كه ميتواند مظهر نمايش اقتدار مسلمين و همايش قدرت آنها باشد، هيچ مشكلي را از جهان اسلام حلّ نميكند. مگر آن كه شهدايي نظير شهداي فاجعه ذي حجه 1407 هـ . ق (1366 ه.ش.) تقديم اسلام شود تا كعبه به آن عتق و آزادي اوّلي خود باز گردد.
بنابراين، حسين بن علي(ع) در آن مقطع حسّاس تاريخ حج نكرد و از مكه حركت كرد و قبل از حركت در سخنراني رسمي خود در مكه، با آن كه جاسوسان اموي حضور داشتند و گزارش ميكردند، اعلام داشت:
اوّلاً: دين در خطر است.
ثانياً: من براي نجات دين فردا حركت ميكنم.
ثالثاً: هر كس مشتاق لقاء الله است با من بيايد.
منطق حضرت حسين بن علي(ع) اين نيست كه هر مسلمان عابد زاهدي ميتواند همراه من بيايد، بلكه فرمود: هر كس كه شوق لقاي خدا را در سر ميپروراند، بيايد. چون خون هر كسي قدرت براندازي نظام خون آشام ستم پيشه اموي را ندارد.
: آية الله جوادي آملي
حماسه و عرفان
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.