کد مطلب:968 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:344

نجــاسـات
مسأله 84 ـ نجاسات یازده چیز است: اول بول دوم غائط سوم منی چهارم مردار پنجم خون ششم و هفتم سگ و خوك هشتم كافر نهم شراب دهم فقاع یازدهم عرق حیوان نجاستخوار.



1 ـ 2 بول و غائط

مسأله 85 ـ بول و غائط انسان و هر حیوان حرام گوشتی كه خون جهنده دارد كه اگر رگ آن را ببرند، خون از آن جستن می كند، نجس است، ولی بول و غائط حیوان حرام گوشتی كه خون آن جستن نمی كند، اگر چه مثل پشه و مگس كه گوشت هم ندارند نباشد پاك است.



مسأله 86 ـ مستحب است از فضله پرندگان حرام گوشت خصوصاً از بول و فضله شب پره اجتناب كرد.



مسأله 87 ـ بول و غائط حیوان نجاستخوار نجس است و همچنین است بول و غائط حیوانی كه انسان آن را وطی كرده یعنی با آن نزدیكی نموده، و گوسفندی كه گوشت آن از خوردن شیر خوك محكم شده است.



3 ـ منــی

مسأله 88 ـ منی حیوانی كه خون جهنده دارد نجس است.



4 ـ مــردار

مسأله 89 ـ مردار حیوانی كه خون جهنده دارد نجس است. چه خودش مرده باشد، یا به غیر دستوری كه در شرع معین شده آن را كشته باشند، و ماهی چون خون جهنده ندارد، اگر چه در آب بمیرد پاك است.



مسأله 90 ـ چیزهائی از مردار كه مثل پشم و مو و كرك و استخوان و دندان روح نداشته باشد پاك است.



مسأله 91 ـ اگر از بدن انسان یا حیوانی كه خون جهنده دارد در حالی كه زنده است گوشت یا چیز دیگری را كه روح دارد جدا كنند نجس است.



مسأله 92 ـ پوستهای مختصر لب و جاهای دیگر بدن كه موقع افتادنشان رسیده، اگر چه آنها را بكنند پاك است. ولی بنابر احتیاط واجب باید از پوستی كه موقع افتادنش نرسیده و آن را كنده اند اجتناب نمایند.



مسأله 93 ـ تخم مرغی كه از شكم مرغ مرده بیرون می آید، اگر پوست روی آن سفت شده باشد پاك است. ولی ظاهرآن را باید آب كشید.



مسأله 94 ـ اگر بره و بزغاله پیش از آنكه علفخوار شوند بمیرند، پنیر مایه ای كه در شیردان آنها می باشد پاك است، ولی ظاهر آن را باید آب كشید.



مسأله 95 ـ دواجات روان و عطر و روغن و واكس و صابون كه از خارجه می آورند، اگر انسان یقین به نجاست آنها نداشته باشد پاك است.



مسأله 96 ـ گوشت و پیه و چرمی كه در بازار مسلمانان فروخته شود پاك است، و همچنین است اگر یكی از اینها در دست مسلمان باشد، ولی اگر بدانند آن مسلمان از كافر گرفته و رسیدگی نكرده كه از حیوانی است كه به دستور شرع كشته شده یا نه نجس می باشد.







5 ـ خــون

مسأله 97 ـ خون انسان و هر حیوانی كه خون جهنده دارد یعنی حیوانی كه اگر رگ آن را ببرند خون از آن جستن می كند نجس است، پس خون حیوانی كه مانند ماهی و پشه خون جهنده ندارد یا مشكوك است كه دارد یا ندارد مثل مار پاك می باشد.



مسأله 98 ـ اگر حیوان حلال گوشت را به دستوری كه در شرع معین شده بكشند و خون آن به مقدار معمول بیرون آید خونی كه در بدنش می ماند پاك است ولی اگر به علت نفس كشیدن یا به واسطه اینكه سر حیوان در جای بلندی بوده خون به بدن حیوان برگردد، آن خون نجس است، و بنابر احتیاط واجب از خون باقی مانده در بدن حیوان حرام گوشت اجتناب شود.



مسأله 99 ـ دلیل بر نجاست ذرّه خونی كه در تخم مرغ به وجود می آید نداریم و ادلّه مطلقه یا شامل آن نمی شود و یا دلالت بر نجاست نمی كند بلكه دلالت بر مانعیت برای نماز می نماید مضافاً بر اینكه خون تخم مرغ است نه خون مرغ.



مسأله 100 ـ خونی كه گاهی موقع دوشیدن شیر دیده می شود نجس است و شیر را نجس می كند.



مسأله 101 ـ خونی كه از لای دندانها می آید، اگر به واسطه مخلوط شدن با آب دهان از بین برود پاك است، ولی احتیاط مستحب آن است كه آن را فرو نبرند.



مسأله 102 ـ خونی كه به واسطه كوبیده شدن، زیر ناخن یا زیر پوست می میرد اگر طوری شود كه دیگر به آن خون نگویند پاك است، و اگر به آن خون بگویند نجس است و در این صورت چنانچه ناخن یا پوست سوراخ شود، اگر مشقت ندارد باید برای وضو و غسل خون را بیرون آورند و اگر مشقت دارد باید اطراف آن را به طوری كه نجاست زیاد نشود بشویند و پارچه یا چیزی مثل پارچه بر آن بگذارند و روی پارچه دست تر بكشند و تیمم هم بكنند.



مسأله 103 ـ اگر انسان نداند كه خون، زیر پوست مرده یا گوشت به واسطه كوبیده شدن به آن حالت در آمده پاك است.



مسأله 104 ـ اگر موقع جوشیدن غذا ذره ای خون در آن بیفتد، تمام غذا و ظرف نجس می شود. و جوشیدن و حرارت و آتش پاك كننده نیست.



مسأله 105 ـ زردابه ای كه در حال بهبودی زخم در اطراف آن پیدا می شود، اگر معلوم نباشد كه با خون مخلوط است پاك می باشد.



6 ـ 7 سگ و خوك

مسأله 106 ـ سگ و خوكی كه در خشكی زندگی می كنند حتی مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبتهای آنها نجس است، ولی سگ و خوك دریائی پاك است.







8 ـ كــافـر

مسأله 107 ـ كافر یعنی كسی كه منكر خدا است، یا برای خدا شریك قرار می دهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمدبن عبدالله صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد، نجس است. و نیز كسی كه ضروری دین یعنی چیزی را كه مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منكر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد و همچنین اگر بداند كه از دین اسلام است و حضرت فرموده و منكر آن شود اگر چه از ضروریات نباشد نجس است حسب اطلاق بعض اخبار و ملازمه بین انكار آن و انكار رسالت، و اگر ضروری بودن را نداند بنابر احتیاط واجب باید از او اجتناب كرد، و همچنین است در منكر معاد و كبائر ضروریه بلكه در اینها اقوی اجتناب است.



مسأله 108 ـ تمام بدن كافر حتی مو و ناخن و رطوبتهای او نجس است.



مسأله 109 ـ اگر پدر و مادر و جد و جده بچه نابالغ، كافر باشند آن بچه هم نجس است، و اگر یكی از اینها مسلمان باشد بچه پاك است.



مسأله 110 ـ كسی كه معلوم نیست مسلمان است یا نه پاك می باشد. ولی احكام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود در صورتی كه وقف بر مسلمانان باشد یا حریم و مختص مسلمانان باشد و مزاحم دفن آنان باشد.



مسأله 111 ـ اگر مسلمانی به یكی از دوازده امام علیهم السلام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد نجس است.



9 ـ شــراب

مسأله 112 ـ شراب و هر چیزی كه انسان را مست می كند، چنانچه بخودی خود روان باشد نجس است، و اگر مثل بنگ و حشیش روان نباشد اگر چه چیزی در آن بریزند كه روان شود پاك است.



مسأله 113 ـ الكل صنعتی كه برای رنگ كردن درب و میز و صندلی و مانند اینها بكار می برند، اگر انسان نداند مست كننده است پاك می باشد.



مسأله 114 ـ اگر انگور و آب انگور بخودی خود جوش بیاید خوردن آن حرام است، و همچنین اگر بواسطه پختن جوش بیاید، خوردن آن حرام می باشد.



مسأله 115 ـ خرما و مویز و كشمش و آب آنها اگر جوش بیایند پاك، و خوردن آنها حلال است، اگر چه احتیاط مستحب خصوصاً در مویز و كشمش آن است كه از آنها اجتناب كنند.







10 ـ فــقاع

مسأله 116 ـ فقاع كه از جو گرفته می شود و به آن آبجو می گویند نجس است ولی آبی كه به دستور طبیب از جو می گیرند و به آن ماءالشعیر می گویند پاك می باشد.



11 ـ عرق حیوان نجاستخوار

مسأله 117 ـ اقوی طهارت عرق جنب از حرام است و احتیاط استحبابی اجتناب از آن است اگر چه نماز خواندن با آن صحیح نیست چه در حال جماع بیرون آید یا بعد از آن از مرد باشد یا از زن از زنا باشد یا از لواط یا از وطی و نزدیكی كردن با حیوانات یا استمناء(و استمناء آن است كه انسان با خود كاری كند كه منی از او بیرون آید).



مسأله 118 ـ اگر انسان در موقعی كه نزدیكی با زن حرام است مثلاً در روزه ماه رمضان، با زن خود نزدیكی كند، بنابر احتیاط مستحب باید از عرق خود اجتناب نماید و نماز خواندن با آن صحیح نیست.



مسأله 119 ـ اگر جنب از حرام عوض غسل، تیمم نماید و بعد از تیمم عرق كند، باز هم بنابر احتیاط مستحب باید از عرق خود اجتناب نماید.



مسأله 120 ـ اگر كسی از حرام جنب شود و بعد با حلال خود نزدیكی كند، احتیاط مستحب آن است كه از عرق خود اجتناب نماید و نماز با آن صحیح نیست و اگر اول با حلال خود نزدیكی كند و بعد از حرام جنب شود چیزی بر او نیست.



مسأله 121 ـ بنابر اقوی باید از عرق شتر نجاستخوار و بنابر احتیاط واجب باید از عرق هر حیوانی كه به خوردن نجاست انسان عادت كرده اجتناب كرد.