مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

آيا مي توان مجازات ممسك كه مستند آن با مسأله سي و سه صفحات 4 و 5 تحرير الوسيله امام (ره ) با حبس ابد محكوم شده تعزير تلقي و مشمول آزادي مشروط گردد يا اين كه مجازات ممسك از نوع ديگري (حد شرعي ) تلقي مي گردد؟
وسيله اي به عنوان وسيله قمار كشف و به همراه متهم به اين شعبه دادگاه دلالت شده است وسيله مزبور دستگاهي است ، خودكار و طرز كار آن حسب اظهار متهم به اين صورت است كه اشخاصي كه قصد بازي با آن را دارند سكه هاي بيست و پنج توماني را به داخل آن مي اندازند و پس ازآن ممكن است دستگاه يا آن سكه را به نفع خود ضبط كند و يا دو يا بيشتر از دو عدد سكه بيست وپنج توماني را به بيرون بياندازد كه در فرض اخير كسي كه با آن بازي مي كند سكه ها را به نفع خودبرمي دارد و به همين طريق اين عمل ممكن است تكرار شود ولي به طور كلي وسيله مذكور طوري طراحي شده است كه بيشتر سكه هايي كه به داخل آن انداخته مي شود به نفع صاحب وسيله ضبطمي شود و حسب محتويات پرونده صاحب وسيله روزانه به طور متوسط بين پنج الي ده هزار تومان از طريق بازي نمودن مردم به اين دستگاه منتفع مي شده است با عنايت به توضيحات فوق نظر به اين كه استفسار از حضرات مراجع معظم و محترم صاحب فتوا در خصوص اين كه آيا استفاده از چنين وسيله اي و در معرض عموم قرار دادن آن و منتفع گرديدن از چنين راهي عنوان قماربازي را دارد ياخير و همچنين آيا وسيله مزبور وسيله قماربازي محسوب مي شود يا خير؟
در پرونده اي خانمي (متأهل ) به انگيزه ناموس شخصي را با اسلحه كلت و با شليك گلوله اي به شقيقه اش وي را به قتل مي رساند پس از وقوع قتل ماجرا را با شوهر خود در جريان مي گذارد و شوهروي از شدت عصبانيت به محل وقوع جرم مي رود در حالي كه جسد مقتول در آنجا افتاده بود با ريختن بنزين روي جسد متوفي ، او را به آتش مي كشد و در اثر آتش سوزي جسد به كلي از بين مي رود لطفادر خصوص موضوع معنونه حكم آن را در مورد جنبه عمومي جرم و تعيين ديه بيان نماييد.
شخصي در حين بازي شخص ديگري را از ناحيه سينه مورد ضرب قرار مي دهد (ضارب علي الظاهر ورزشكار بوده ) مضروب بر اثر اصابت مشت به بيمارستان مراجعه و به لحاظ ناراحتي قلبي وضربه مشت تسريع در فوت ، نهايتا فوت مي نمايد و نظريه كميسيون پزشكي قانوني اصابت ضربه مشت را تسريع در مرگ وي اعلام مي دارد اولياي دم با طرح شكايت تقاضاي قصاص مي نمايند دادگاه با انجام تحقيقات لازم در مورخ 72/11/28 در رأي خود اتهام را قتل شبه عمد تشخيص و متهم را به پرداخت يك فقره ديه كامل از نوع درهم (ده هزار درهم نقره مسكوك سالم و غير مغشوش هر درهم به وزن 12/6 نخود نقره ) محكوم مي نمايد كه با اعتراض اولياي دم رأي صادره در ديوان عالي كشورمورد تجديد نظرخواهي قرار گرفته در تاريخ 74/5/22 رأي تجديد نظر خواسته ابرام و اعاده مي گردد وبعد از گذشت مدتي از قطعيت رأي اكنون اولياي دم ديه را مطالبه نموده اند. در تاريخ 81/5/30 محكوم عليه طي شرحي به رياست محترم دادگستري استان تقاضاي تعيين و اعلام ميزان ده هزار درهم نقره را جهت تحويل و پرداخت نموده است ، قاضي اجراي احكام دادگستري شهركرد در خصوص نحوه محاسبه ميزان ديه از نوع درهم و در اجراي ماده 283 قانون آيين دادرسي در امور كيفري مراتب را به استحضار معاونت قضايي رسانده مشاراليه نيز با توجه به حذف محاكم كيفري يك و دو در تاريخ 81/8/2 موضوع را به اين دادگاه ارجاع فرموده حال با عنايت به موارد فوق و با توجه به عدم موضوعيت درهم و عدم وجود آن و با توجه به صدور حكم در سال 1372 و قطعيت آن در تاريخ 74/5/22 و با عنايت به عدم اجراي حكم در اين فاصله زماني به علل مختلف (از جمله عدم مراجعه طرفين و راكد ماندن پرونده در اجراي احكام ) مستدعي است اعلام فرماييد تكليف دادگاه و اجراي احكام در نحوه محاسبه ديه و پرداخت آن چيست ؟ مضافا بر اين كه دستور فرماييد فتاواي مشهور دراين زمينه براي دادگاه ارسال شود.
در جرايم عليه اموال چنانه اصل اتهام ثابت شود (به وسيله اقرار متهم يا بينه ) لكن در موردميزان مال بين شاكي و متهم اختلاف باشد (مثلا شاكي مدعي ده قلم سرقت اجناس و يا مبلغ ده ميليون تومان باشد اما متهم سرقت 8 قلم از اجناس يا مبلغ 8 ميليون تومان آن را قبول نمايد) اولا: قول كدام يك مقدم است ؟ ثانيا: در مورد مابه التفاوت مي توان با قسم رفع خصومت نمود يا خير در صورت مثبت سوگند متوجه كدام يك مي باشد.
اگر مادري فرزند خود را عمدا به قتل برساند و وارث مقتول منحصر باشد به پدر و همسر و يك دختر يك ماهه با اعلام گذشت پدر به عنوان ولي قهري آيا اين گذشت مسقط حق صغير در اخذ ديه و ياقصاص نيز مي باشد.
شخصي به اتهام قتل عمد به قصاص نفس محكوم گرديده كه حكم صادره در مراجع عالي قضايي نيز مورد تأييد قرار گرفته است . اولياي دم مقتول شامل همسر،مادر و سه فرزند بوده كه همگي به غيراز مادر مقتول در قبال اخذ ديه با قاتل مصالحه كرده و از اجراي قصاص اعلام گذشت نموده اند خواهان قصاص (مادر مقتول ) كه مي بايست وفق ماده 264 قانون مجازات اسلامي براي اجراي قصاص سهم الديه ساير اولياي دم را نيز پرداخت نموده به اين لحاظ تاكنون در بازداشت به سر برده و بلا تكليف مي باشد علي هذا با توجه به اين كه حسب اطلاع در خصوص جواز آزادي اين گونه محكومين در قبال اخذ وثيقه (به ميزان سهم خواهان قصاص از ديه مقربه ) از محضر رهبر معظم انقلاب استفتايي صورت پذيرفته و معظم له نظر به جواز فرموده اند مستدعي است در صورت صحت موضوع و دسترسي به آن نسبت به ارسال رونوشت آن به اين اجرا اقدام فرماييد.
شخصي همسر خود را به قتل رسانده و ولي دم منحصر به طفل صغير آنان است . اين طفل داراي جد پدري نيز مي باشد; آيا جد پدري او اختيار قصاص يا عفو قاتل (بدون دريافت ديه ) را دارد؟
چنانچه فردي در قتل شبه عمد محكوم به پرداخت ديه شود و پس از قطعيت رأي در مرحله اجراءمتهم فوت نمايد و مالي براي پرداخت ديه از او به دست نيايد آيا امكان پرداخت ديه مقتول از بيت المال وجود دارد يا خير؟
چنانچه مردي همسر خود را عمدا به قتل برساند فرزندان قاتل به عنوان اولياي دم مقتوله مي توانند قصاص پدر خود را تقاضا نمايند.
در ماده 199 قانون مجازات اسلامي «شهادت دو مرد عادل » را يكي از راه هاي اثبات سرقت حدي مي داند، آيا سرقت تعزيري با يك شاهد اثبات مي شود؟ به طور كلي ادله اثبات جرايم مستوجب تعزيركدام اند؟
شخصي در مراسم عروسي هنگام تركه بازي قسمتي از چوبي كه به دست او بوده شكسته و به چشم پسربچه اي اصابت مي كند و پس از مدت ها معالجه و عمل جراحي يك چشم او از بين رفته وبينايي خود را از دست مي دهد با توجه به اين كه از بين رفتن يك چشم مجني عليه در اين مورد به صورت خطاي محض بوده و جاني هم اقرار كرده و قانون مجازات اسلامي در خصوص مسؤول پرداخت ديه كه آيا در صورت از بين رفتن يك عضو جاني بايد ديه را پرداخت كند يا عاقله او ساكت مي باشد و در ماده 305 و 306 قانون فوق الذكر فقط حكم قتل خطايي و جراحات را بيان كرده مستدعي است حكم قضيه را طبق فتواي مشهور بيان فرماييد. سؤال دگر اين كه چنانچه در تصادفات رانندگي استخوان هاي ساق پا درشت ني و نازك ني كه نزديك هم هستند شكسته شود آيا جاني بايد يك ديه بپردازد يا اين كه هر استخوان ديه جداگانه دارد؟
  1. 4012 از 4632