مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

در صورتي كه زوجه قبل از زوج فوت نمايد و پس از مدتي ورثه زوجه ، مهريه متوفيه را مطالبه نمايند آيا به لحاظ اينكه مورد مطالبه مهريه است به استناد تبصره الحاقي به ماده 1082 قانون مدني ملاك محاسبه ، نرخ يوم المطالبه است يا مورد مطالبه پس از فوت زوجه بر ذمه زوج به عنوان دين مستقر بوده و به جهت اكتفاي به موضع نص «در صورت مطالبه مهريه توسط خود زوجه به نرخ روزمحاسبه مي گردد و اگر زوج فوت كرده باشد ملاك محاسبه يوم الفوت است » در اين مورد نرخ يوم فوت زوجه ملاك محاسبه مي باشد؟
با عنايت به اين كه در سند ازدواج زوجين ، چهارده مورد به عنوان شرايط ضمن عقد يا ضمن خارج لازم قيد گرديده و با تخلف زوج از اين شرايط، زوجه مي تواند به دادگاه صالح مراجعه نموده وبا اثبات تخلف زوج و اخذ گواهي لازم و اعمال وكالت ، خود را مطلقه نمايد، لذا مدلول اين الفاظ درفرايند دادرسي از اهميت ويژه اي برخوردار است . به عنوان مثال در بند ده سند ازدواج قيد گرديده است : «هرگاه زوج همسر ديگري اختيار كند يا به تشخيص دادگاه نسبت به همسران خود اجراي عدالت ننمايد... .»
سؤال اين است كه اگر توافقي در بين نباشد:
اولا، آيا كلمه ازدواج مذكور اعم از ازدواج دايم و متعه (موقت ) است يا فقط منحصر به ازدواج دايم مي باشد؟
ثانيا، در صورت اعم بودن اگر عقد ازدواج موقت صرفا به انگيزه ايجاد محرميت باشد مانند عقدنكاح صغيره براي محرم شدن با اقارب وي ، وضعيت چگونه است ؟
در صورتي كه مهريه زن بر ذمه شوهرش باشد و زن فوت كند و ورثه اش همسر (زوج ) و فرزند يافرزندان و پدر و مادر زن باشند آيا همسر زوجه از مهريه ارث مي برد يا خير؟
شخصي دادخواستي تحت عنوان مطالبه وجه به طرفيت خوانده كه بهايي مي باشد تقديم كرده و تنها دليل اثبات مدعاي وي ، اتيان سوگند مي باشد آيا امكان اجراي اتيان سوگند وجود دارد؟ در صورت امكان ، نحوه آن توضيح داده شود و در صورتي كه خوانده پرونده از اديان رسمي از قبيل زرتشتي و... باشد تكليف چيست ؟
راننده يك دستگاه كمپرسي به اتفاق شاگردش جهت شستشوي كاميون خود به يك واحد كارواش (كه حسب تحقيقات به عمل آمده بعدي و نظر بازرسان اداره كار، فاقد پروانه بوده و به دليل عيب فني در دستگاه پمپ آب و مجهز نبودن آن به سيم اتصال زميني ، فاقد استاندارد و ايمني لازم نيز بوده )مراجعه مي نمايد لكن با درخواست و اصرار راننده و كمك راننده مبني بر شست و شوي كاميون توسط خودشان ، متصدي كارواش كارگاه را در اختيار ايشان مي گذارد و نامبردگان شخصا به شست وشوي كاميون مشغول مي گردند كه در جريان انجام كار، كمك راننده دچار برق گرفتگي شده و فوت مي نمايد. بنا به مراتب فوق بفرماييد:
الف . مسؤوليت فوت نامبرده با چه كسي است ؟
ب . مباشرت آزادانه متوفي در انجام كار، مؤثر در موضوع مي باشد يا خير؟
آقاي «الف » مدعي است كه از بابت بيع نسيه حواله هايي با سررسيدهاي مدت دار چهار ماهه وشش ماهه از «ب » و «ج » دريافت نموده كه اين حواله ها تجاري بوده از جمله چك چون به سر رسيد آنهاباقي بوده و نياز به وجه نقد داشته حواله هاي مدت دار را به آقاي «ه' » واگذار و وجه نقد به مبلغ كمتراز وجه مندرج در حواله دريافت مي نمايد. خواهشمند است بفرماييد اين موضوع ربا مي باشد يا خير؟
در مواردي كه موصي نسبت به ثلث مال خود وصيت مي نمايد و پس از انجام مورد وصيت توسطوصي از ثلث مال چيزي باقي مي ماند كه در اين صورت سه فرض مطرح است :
1 ـ موصي صراحتا در وصيت قيد مي نمايد ثلث مال من پس از انجام مورد وصيت ، صرف امورخيريه گردد.
2 ـ موصي صراحتا در وصيت نامه قيد مي نمايد. پس از انجام مورد وصيت باقيمانده ثلث بين وراث تقسيم گردد.
3 ـ موصي صراحتا نسبت به مازاد ثلث پس از انجام مورد وصيت اظهار نظر ننموده و موضوع مجمل مي باشد كه در اين صورت نيز دو فرض متصور است :
الف . ثلث اموالم را در اختيار وصي قرار داده تا مثلا برايم ده سال نماز بخواند و ده سال روزه بگيرد.
ب . در وصيت نامه قيد مي نمايد از محل ثلث اموال ، ده سال نماز بخوانند و ده سال روزه بگيرند.
حال در تمام فروض فوق تكليف مازاد ثلث مال چه مي باشد؟ آيا بايد بين وراث به نسبت سهم الارث تقسيم مي گردد يا صرف امور خيريه گردد؟
نظر به اينكه طبق بندهاي الف و ب ماده واحده قانون تعيين مدت اعتبار گواهي عدم امكان سازش مصوب 1376 در صورتي كه زوج از حضور در دفترخانه و يا از اجراي صيغه طلاق امتناع كند طلاق توسط حاكم دادگاه جاري مي شود، بفرماييد:
الف . در چه نوع طلاق هايي دادگاه قادر است بدون رضايت زوج ، صيغه طلاق را جاري نمايد؟
ب . جهات شرعي و قانوني كه مانع از اجراي صيغه طلاق مي گردند كدامند؟
ج . صيغه عربي كه دادرس در اجراي مقررات بند ب و ج قانون مرقوم زوجه را مطلقه مي نمايدچگونه است ؟
نظر به اينكه در مورد حق ملاقات طفل از طرف ابوين كه در يك منزل سكونت ندارند تنها ماده 1174 قانون مدني تعيين تكليف نموده است كه مقرر مي دارد: «در صورتي كه به علت طلاق يا به هرجهت ديگر ابوين طفل در يك منزل سكونت نداشته باشند هريك از ابوين كه طفل تحت حضانت اونمي باشد حق ملاقات طفل خود را دارد تعيين زمان و مكان ملاقات و ساير جزئيات مربوطه به آن درصورت اختلاف بين ابوين با محكمه است .»
اولا، آيا جد پدري داخل در شمول عنوان و معني والدين مذكور در ماده فوق مي باشد يا خير؟
ثانيا، در صورت فوت پدر و اينكه در اين فرض حضانت با مادر مي باشد آيا جد پدري به عنوان ولي قهري كه اداره امور مربوط به اموال و حقوق مالي مولي عليه با وي مي باشد داراي حق ملاقات طفل (مولي عليه ) مي باشد يا خير؟ در صورت مثبت بودن مستند آن چيست ؟ به عبارت ديگر آيا بين ولايت جد پدري و حق ملاقات مولي عليه ملازمه اي وجود دارد يا خير؟
ثالثا، در فرض عقيده به حق ملاقات جد پدري ، آيا مشاراليه مي تواند در مدت ملاقات كه از طرف دادگاه معين شده است مثلا 24 ساعت در هفته ، طفل را از مادر بگيرد و به محل سكونت خود ببرد يا درصورت عدم توافق و عدم رضايت مادر به جدايي طفل لزوما بايد در محل سكونت مادر ملاقات صورت پذيرد.
الف . در مورد شكايت عليه امين داير بر خيانت و ادعاي امين مبني بر استرداد مال به شاكي بدون اقامه بينه ، آيا مي توان موضوع را از مصاديق خيانت در امانت مانند تصاحب يا تلف و... محسوب ومرتكب را مجازات نمود؟
ب . چنانچه امين اثبات ادعاي خود را موكول به سوگند شاكي (مدعي عليه ) نمايد و صاحب مال نيزبه عدم استرداد قسم ياد نمايد، اولا: اين قسم مي تواند مستند وقوع جرم و مجازات امين قرار گيرد،ثانيا:با توجه به اين كه شاكي دادخواست ضرر و زيان ناشي از جرم و استرداد مال تقديم ننموده است امكان صدور راي مبني بر استرداد مال به شاكي وجود دارد يا خير؟
خانمي به اتهام اينكه در عقد دايم شاكي بوده و مبادرت به ازدواج مجدد نموده (به دادگاه احضارشده است ) نامبرده در دفاع از خود اظهار داشت اينجانب عراقي مي باشم ليكن پدر و مادرم ايراني هستند و از مقلدان حضرت آيت الله سيد محمد شيرازي هستند من به دليل عسروحرج در قم به ايشان مراجعه نموده و معظم له دستور اجراي صيغه طلاق را دادند.
با توجه به قوانين مدون كه عسروحرج بايستي در دادگاه اثبات گردد ضمن ارسال عين سند ارائه شده كه دلالت بر اجراي صيغه طلاق دارد اولا: اعتبار سند ارائه شده را از نظر شرعي و صحت طلاق اعلام فرماييد ثانيا: چون آدرس دفتر حضرت آيت الله سيد محمد شيرازي در دسترس اين دادگاه نمي باشد در صورت امكان قبول زحمت فرموده تا صحت و اعتبار سند ارائه شده را از طريق دفترحضرت آيت الله سيد محمد شيرازي را براي اين مرجع ارسال فرماييد.
1 ـ آيا ماده واحده قانون راجع به رشد متعاملين مصوب 1313 در مورد تعيين اماره قانوني رشداشخاص با توجه به وضع مواد 1209 و 1210 قانون مدني مصوب 1314 كه مفاد ماده واحده را عيناتكرار و تصويب نموده است (توضيح اينكه ماده 1209 در تاريخ 70/8/14 حذف و مفاد ماده 1210 نيزمورد اصلاح قرار گرفت ) منسوخ است يا قابل استناد؟ در صورت معتبر بودن ، توجيه حقوقي آن چگونه است ؟
2 ـ با توجه به مفاد ماده 1210 قانون مدني و تبصره 2 ذيل آن مصوب 1370 آيا صغيري كه بالغ شده است لكن داراي اموال قبل از بلوغ نمي باشد، همچنان تحت ولايت ولي قهري مي باشد كه درصورت فقدان ولي خاص نياز به نصب قيم باشد؟
3 ـ صغيري كه پس از بلوغ از طريق قهري يا عهدي مالك اموالي مي شود نسبت به آن اموال ، رشيداست يا محجور؟
4 ـ با توجه به مقررات حاكم در زمان حاضر، اماره قانوني رشد در امور مالي چيست ؟
5 ـ با توجه به مفاد ماده 1184 قانون مدني (اصلاحي 79/3/1) راجع به عزل ولي قهري و نصب قيم ، اولا: مورد عزل مخصوص ولي قهري منحصر است يا در فرض وجود پدر و جد پدري و عزل پدرهمچنان لازم است قيم نصب شود. ثانيا: مورد عزل و نصب قيم راجع به اموال است و ولايت ولي مذكور در امور غير مالي از جمله اذن در نكاح به قوت خود باقي است يا خير؟
  1. 4024 از 4632