کد مطلب:25462
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:5
اگر اسلام كاملترين دليل و تنها راه رستگاري است، پس فلسفه وجودي دين مسيح و يهود و تعداد اديان در عصر حاضر چيست؟
اسلام بيش از همه مكاتب جهان پيروان خود را به كسب دانش دعوت نموده است. قرآن كريم در آيات متعددي مطالعه در اسرار خلقت را يكي از راههاي معرفتاله و وصول به حقايق عالم هستي و استفاده از آن جهت سعادت و تكامل بشري ميداند و انسانها را به تفكر در مخلوقات الهي كه نشانههاي عظمت خدا هستند دعوت و تشويق ميكند: أفلا ينظرون الي الابل كيف خلقت...؛ آيا به شتر نگاه نميكنند كه چگونه آفريده شده، و به آسمان نمينگرند كه چگونه بر پا شده، و به كوهها كه چگونه در جاي خود نصب شده و به زمين كه چگونه مسطح گشته است؟.(1)
در آيه ديگر به صورت امر به انسان دستور ميدهد كه در آفرينش خود (كه بسيار شگفتانگيز است) مطالعه نمايد: انسان بايد نگاه كند كه از چه چيز آفريده شده، از يك آب جهنده آفريده شده، آبي كه خارج ميشود از ميان پشت و سينهها. (2) همان گونه كه ميبينيم قرآن انسان را به مطالعه درباره آسمان و زمين و انسان و حيوان دعوت و تشويق كرده، بلكه امر به اين كار نموده است.
احاديث اسلامي تعبيراتي درباره علم ديده ميشود كه بالاتر از آن در اهميت علم تصور نميشود. يكي از آنها حديثي است كه همه آن را به خاطر دارند و از احاديث مسلم بين تمام مسلمانان است؛ رسول گرامي اسلام(ص) فرمود: طلب العلم فريضة علي كل مسلم؛ جستجو و تحصيل علم بر هر مسلماني واجب است. (3) طبق اين حديث وجود فراگيري بر عموم مسلمانان لازم است طبق اين حديث و احاديث ديگر لزوم فراگيري علم اختصاص به رشتهاي خاص ندارد، بلكه هر علمي كه بابي از معرفت و شناخت عالم هستي را به روي انسان ميگشايد و از اسرار خلقت خبر ميدهد و يا جامعه اسلامي و انساني نياز به آن داشته باشد و رشد و بالندگي و استقلال و عدم وابستگي جامعه محتاج به آن باشد، تحصيل آن تا حد رفع نياز جامعه لازم و ضروري است. بنابراين تحصيل علوم تجربي و طبيعي و رشتههاي مختلف علوم روز از ديدگاه اسلام لازم و ضروري است. اصولاً با توجه به اطلاق حديث فوق تحصيل هر علمي بر دانش انسان بيفزايد (نه چيزهاي خرافي و سرگرميهاي بيهوده) مطلوب ميباشد. از حضرت امام جعفر(ع) پرسيدند كه بين علوم متعدد كدام يك از آنها بر ديگري ترجيح دارد، فرمود: از لحاظ كلي، هيچ علمي بر علوم ديگر ترجيح ندارد، ليكن موارد استفاده از علوم فرق ميكند، در نتيجه آدمي بايستي از بعضي علوم زودتر و بيشتر استفاده نماييد، و دو علم در اين عصر عصر امام صادق(ع) بيشتر مورد استفاده قرار ميگيرد: علم دين و علم پزشكي.(4) از اين حديث استفاده ميشود كه فراگيري تمام علومي كه نفعي براي بشر دارد و در راستاي ترقي و تكامل فرد و جامعه است، مورد تأكيد ائمه اطهار(ع) ميباشد. افزون بر اين كه تمام موجودات جهان مخلوق خداوند است و هر مخلوقي آيه و نشانهاي از آيات الهي است و مطالعه در آيات الهي و اسرار آن يقيناً مورد تأكيد قرآن و حديث است.
پينوشتها:
1 - عاشيه(88) آيه 17 تا 20.
2 - طارق (86) آيه 5 تا 7.
3 - مرتضي مطهري، ده گفتار، ص 129.
4 - ذبيحالهمنصوري، مغز متفكر جهان شيعه، ص 194.
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.