کد مطلب:33167
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:1
تأثير محيطهاي خوب و بد در روحيه افراد را توضيح دهيد.
عامل اصلي در روحيه افراد و اعمال آنها به ايمان و و اراده و معرفت آنها بستگي دارد. عوامل ديگر مانند محيط و وراثت و... عامل درجه دو است.
انسان ميتواند در محيط ناپاك، پاك زندگي كند، همانند آسيه در كنار فرعون، يا برعكس، در محيطهاي پاك، انسان ناشايست باشد، همچون فرزندان يا همسران برخي انبياي الهي. وضع محيط، علت اصلي و تمام علت در خوبي و بدي افراد نيست، ولي اثر فوقالعادهاي در روحيات و اعمال دارد، چرا كه انسان، بسياري از صفات خود را از محيط اطراف كسب ميكند. محيطهاي پاك غالباً (نه هميشه) افراد پاك پرورش ميدهد و محيطهاي آلوده غالباً افراد منحرف.
قرآن كريم در آياتي تأثير محيط در شخصيت انسان را بيان داشته است، از جمله در آيه 58 سوره اعراف ميفرمايد: سرزمين پاكيزه، گياهش به فرمان پروردگار ميرويد، اما سرزمينهاي بدطينت (و شوره زار) جز گياه ناچيز و بي ارزش نميروياند.(1)
در اين آيه انسانها به گياهان تشبيه شدهاند و محيط زندگي آنها به زمينهاي شور و شيرين. در محيط آلوده، پرورش انسانهاي پاك تر است، به همين دليل، براي تهذيب نفوس و تحكيم اخلاق صالح بايد به اصلاح محيط اهميت فراوان داد(2)، ولي هرگز محيط، جاي اراده انسان را نميگيرد و اختيار را از او سلب نميكند. آدمي ميتواند با اراده خود محيطش را تغيير دهد و تحت تأثير آن قرار نگيرد.
پينوشتها:
1 - در اين زمينه به تفسير آيات 138 اعراف، 26 و 27 نوح، 56 عنكبوت و 97 نساء مراجعه شود.
2 - مكارم شيرازي، اخلاق در قرآن، ج اوّل، ص 150 و 149.
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.