کد مطلب:34977
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:6
از ديدگاه قرآن برهان فطرت چگونه بر اثبات معاد دلالت ميكند؟
منظور از «برهان فطرت» در اينجا (مانند ساير مواردي كه به آن استدلال ميكنيم) اين است كه انسان در اعماق جان خود اعتقاد و ايمان به حقيقتي را مييابد، و در بحث ما ايمان به وجود جهان ديگر و رستاخيز عظيم انسانها و دادگاه عدل الهي را احساس ميكند.
البته اين معني از طرق مختلف قابل توضيح و تبيين است، اكنون به آيه زير گوش جان ميسپاريم
«وَاَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّيْنِ حَنِيفاً فِطْرَةَ الله الَّتي فَطَرَ النّاسَ عَلَيْها لا تَبْديلَ لِخَلْقِ اللهِ ذلِكَ اَلَّديْنُ الْقَيِّمُ». روم/30
ميفرمايد [روي خود را متوجه دين خالص پرودگار كن، اين همان فطرتي است كه خداوند انسانها را بر آن آفريده است، در آفرينش خدا دگرگوني نيست، اين است دين و آئين استوار و ثابت، ولي غالب مردم نميدانند] «وَاَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّيْنِ حَنيفاً فِطْرَةَ اللهِ الَّتي فَطَرَ النّاسَ عَلَيْها لا تَبْديلَ لِخَلْقِ الله ذلِكَ الدِّيْنُ الْقَيِّمْ وَلكِنَّ اَكْثَرَ النّاسِ لا يَعْلَمُونَ».
به طوري كه ملاحظه ميكنيد، «دين» دوبار در آيه فوق تكرار شده كه اشاره به مجموع حقايق ديني است، و قابل توجه اينكه در يك جمله ميفرمايد «اين آفرينش الهي است» و بعد ميافزايد «دگرگوني در آفرينش خدا نيست» و بار سوّم روي اين مسأله تأكيد كرده ميگويد اين آئين پابرجا است.
و به اين ترتيب سه بار روي فطري بودن دين، براي انسانها در اين آيه تكيه شده است.
از مجموع اين آيه استفاده ميشود كه نه تنها مسأله خداشناسي، بلكه اعتقاد به رستاخيز و دادگاه بزرگ عدل الهي نيز در فطرت آدمي نهاده شده است.
قابل توجه اينكه در روايات اسلامي كه در تفسير اين آيه وارد شده نيز اشارات روشني به اين معني ديده ميشود.
در حديثي از امام صادق (ع) ميخوانيم كه در پاسخ سئوال از معني فطرت در اين آيه شريفه فرمود «هِيَ الاِسْلامُ» [منظور از اين فطرت، اسلام است] (نور الثقلين 4/184 حديث 54).
در تفسير درّ المنثور از پيغمبر اكرم (ص) چنين نقل شده كه «فِطْرَةَ اللهِ الَّتي فَطَرَ النّاسَ عَلَيْها، دِيْنُ الله» [فطرتي كه خداوند مردم را بر آن آفريد، دين خدا است] (در المنثور 5/155).
و در حديث معروفي كه از طرق شيعه و اهل سنّت نقل شده ميخوانيم كه همه انسانها بر فطرت (اسلام) متولّد ميشوند، مگر اينكه پدران و مادران، آنها را به آئين يهوديگري يا نصرانيّت و مجوسيّت متوجّه سازند. (در المنثور 5/155).
پيام قرآن ج 5
ايت الله مكارم شيرازي و ساير همكاران
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.