کد مطلب:34978
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:1
از ديدگاه قرآن، برهان حكمت چگونه بر اثبات معاد دلالت ميكند؟
يك مطالعه اجمالي در وضع جهان هستي نشان ميدهد كه همه چيز بر اساس هدف و حكمت و نظم و برنامهاي آفريده شده است.
حال اگر نظري به زندگي انسان بيفكنيم و چنين فرض كنيم كه «مرگ» براي او پايان همه چيز است، چند روزي در اين دنيا با هزاران زحمت و مشكل زندگي كردن، و مقاديري غذا و آب خوردن و نوشيدن، و بعد براي هميشه از هستي چشم پوشيدن، مسلّماً چنين چيزي نميتواند هدف آفرينش انسان بوده باشد، و به اين ترتيب خلقت او عبث و بيهوده و بي محتوي خواهد بود.
اين چيزي است كه با حكمت خداوند حكيم هرگز سازگار نيست.
همين معني در آيات قرآن مجيد به شكل زندهاي منعكس شده است، در اين راستا به آيات زير گوش جان ميسپاريم.
«اَفَحَسِبْتُمْ اَنَّما خَلَقْناكُمْ عَبَثاً وَانَّكُمْ اِلَيْنا لا تُرْجَعُونَ». مؤمنون/115
«وَما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَالْاَرْضِ وَما بَيْنَهُما اِلّا بِالْحَقِّ واِنَّ السّاعَةَ لَآتِيَةٌ». حجر/85
در نخستين آيه، قرآن مجيد، طيّ جمله كوتاه و پرمعنائي، يكي از روشنترين دلائل معاد را بيان كرده است، ميفرمايد [آيا گمان كرديد ما شما را بيهوده و بيهدف آفريديم و به سوي ما بازگشت نخواهيد كرد]؟! «اَفَحَسِبْتُمْ اَنَّما خَلَقْناكُمْ عَبَثاً وَانَّكُمْ اِلَيْنا لا تُرْجَعُونَ».
يعني اگر قيامتي در كار نبود، و زندگي شما خلاصه در اين چند روز دنيا ميشد، حيات شما پوچ و بيهوده و بيمعني بود، اين حيات جاويدان است كه به زندگي شما در اين جهان مفهوم ميبخشد، و آن را از عبث بودن درآورده با حكمت خدا هماهنگ ميكند.
ولذا به دنبال اين آيه ميفرمايد [پس خداوند، فرمانرواي حق، برتر از آن است كه عالم هستي را عبث آفريده باشد] «فَتَعالَي الله الْمَلِكُ الْحَقُّ».
وجود او سراسر حق است، و باطل را در آن راهي نيست، و كار عبث و بيهدف، باطل است، و باطل با حق سازگار نميباشد.
واژه «عَبَث» به گفته «مقائيس اللّغه» و «مفردات» در اصل به معني مخلوط كردن است، سپس به اموري كه هدف صحيحي را دنبال نكند اطلاق شده است.
و به گفته «لسان العرب»، به معني بازي كردن است، هر چند معني مخلوط كردن را نيز از معاني آن شمردهاند، و در مجموع به كارهاي بيهوده، بياساس، نامعقول و خالي از غرض عقلاني اطلاق ميشود، و اين معني در آفرينش انسان راه ندارد.
در دوّمين آيه همان مطلب در قالب ديگري ريخته شده، ميفرمايد [ما آسمانها و زمين و آنچه را ميان آن قرار دارد جز به حق نيافريديم] «وَما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَالْاَرْضَ وَما بَيْنَهُما اِلّا بِالْحَقِّ».
سپس بلافاصله ميافزايد [و ساعت موعود (قيامت) به طور مسلّم فرا خواهد رسيد] «وَاِنَّ السّاعَةَ لَآتِيَةٌ».
ذكر اين دو جمله با يكديگر، ممكن است اشاره به اين باشد، هدف از آفرينش اين جهان بزرگ با تمام شگفتيها و بركات و نعمتهايش و با تمام اسرار و عجائبش اگر تنها براي چند روزه زندگي پست مادّي دنيا بود، يك آفرينش باطل و فاقد حقّ بود، آنچه حقانيت به آن ميبخشد و به آن هدف ميدهد، همان زندگي جاويدان سراي ديگر است.
در آيه گذشته، سخن از «عبث نبودن» آفرينش انسان بود، و در اين آيه، سخن از «حقّ بودن» آفرينش كلّ جهان است، و هر دو به يكجا منتهي ميشود، و آن اينكه زندگي دنياي بريده از زندگي آخرت، بيهوده و باطل و بيمحتوي است. و اين كاري است كه از حكيم، هرگز سر نميزند.
پيام قرآن ج 5
ايت الله مكارم شيرازي و ساير همكاران
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.