کد مطلب:35096
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:2
آيا قوانين ثابت با نيازهاي متغير انسانها ميسازد؟
ميدانيم مقتضيات زمانها و مكانها متفاوتند و به تعبير ديگر نيازهاي انسان دائماً در تغيير است، در حالي كه شريعت خاتم قوانين ثابتي دارد، آيا اين «قوانين ثابت» ميتواند پاسخگوي «نيازهاي متغير انسان» در طول زمان بوده باشد؟
اين سؤال را نيز با توجه به نكته زير ميتوان به خوبي پاسخ گفت و آن اين كه اگر تمام قوانين اسلام جنبه «جزئي» داشت. و براي هر موضوعي حكم كاملاً مشخص و جزئي تعيين كرده بود جاي اين سؤال بود، اما با توجه به اينكه در دستورات اسلام يك سلسله «اصول كلي» و بسيار وسيع و گسترده وجود دارد كه ميتواند بر نيازهاي متغير منطبق شود و پاسخگوي آنها باشد ديگر جائي براي اين ايراد نيست.
بنابراين «قانون كلي» در اين زمينه ثابت است هرچند مصداقهاي آن در تغييرند و هر روز ممكن است مصداق جديدي براي آن پيدا شود.
مثال ديگر اينكه ما قانون مسلمي در اسلام داريم به نام قانون لاضَرَر كه به وسيله آن ميتوان هر حكمي را كه سرچشمه ضرر و زياني در جامعه اسلام گردد محدود ساخت و بسياري از نيازها را از اين طريق برطرف نمود.
گذشته از اين، مسأله «لزوم حفظ نظام جامعه» و «وجوب مقدمه واجب» و مسأله «تقديم اهمّ بر مهمّ» نيز ميتواند در مورد بسيار گستردهاي حلاّل مشكلات گردد.
علاوه بر همه اينها، اختياراتي كه به حكومت اسلامي از طريق «ولايت فقيه» واگذار شده به او امكانات وسيعي براي گشودن مشكلها در چارچوب اصول كلي اسلام ميدهد.
پيام قرآن ج 8
حضرت آيت الله مكارم شيرازي و ساير همكاران
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.