کد مطلب:35105
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:2
ديدگاه علامه حلي در مورد فلسفة بعثت انبياء و نصب امامان معصوم چيست؟
علامه حلي به نُه فلسفه اشاره كرده است كه بسياري از آنها در مورد نصب امامان معصوم نيز صادق است
1 ـ تقويت شناخت عقلي به وسيلة بيان نقلي ، به اين ترتيب كه انسان با نيروي عقل بسياري از حقايق را چه در اصول و چه در فروع دين درك ميكند، ولي گاه در اعماق دلش وسوسههايي وجود دارد ، و همين تزلزل مانع از اعتماد بر آن و انجام آن ميگردد ، اما هنگامي كه اين احكام عقلي با بيان پيشوايان معصوم الهي تأييد و تقويت شود هر گونه ابهام و تزلزل زدوده خواهد شد، و انسان با قوت قلب به سراغ انجام آن ميرود.
2 ـ گاه انسان از انجام كارهايي بيم دارد، چرا كه ميترسد بر خلاف رضاي خدا تصرف در قلمرو حاكميت او كرده باشد، بيان پيشوايان الهي اين بيم و ترس را زايل ميكند.
3 ـ تمام اعمال انسان در محدودة «حسن و قبح عقلي» جمع نميشوند ، و چه بسيارند اموري كه عقل انسان حسن و قبح آن را درك نميكند ، در اينجا بايد دست به دامان پيشوايان الهي شود، و خوبي و بدي آنها را درك كند.
4 ـ بعضي از اشياء ، مفيد و بعضي زيان بخشند، و انسان تنها با فكر خود و بدون راهنمايي پيشوايان الهي قادر به درك سود و زيان همة آنها نيست ، اينجاست كه احساس نياز به آنها ميكند.
5 ـ انسان يك موجود اجتماعي است ، يعني بدون همكاري و تعاون با ديگران قادر بر حل مشكلات زندگي خود نميباشد، اين نكته نيز مسلم است كه اجتماع بدون داشتن قوانيني كه حقوق همة افراد را حفظ كند و آنها را در مسير صحيح پيش ببرد، سامان نخواهد يافت ، و به كمال مطلوب نخواهد رسيد، تشخيص اين قوانين به طور صحيح و سپس اجراي آنها جز به وسيلة رهبران آگاه و پاك و معصوم الهي صورت نخواهد گرفت.
6 ـ انسانها در درك كمالات و تحصيل علوم و معارف و كسب فضايل متفاوتند . بعضي توانايي بر حركت در اين مسير را دارند، و بعضي عاجز و ناتوانند. رهبران الهي گروه اول را تقويت ميكنند، و گروه دوم را مدد ميدهند تا هر دو گروه به كمال ممكن برسند.
7 ـ نوع انسان نيازمند به وسايل و صنايع و علومي است ، رهبران الهي ميتوانند بنيانگذار و محرك انسانها در وصول به اين هدف گردند.
8 ـ مراتب اخلاق در انسانها متفاوت است ، و براي پرورش اين فضايل تنها راه ، رهبران پاك و معصوم الهي هستند.
9 ـ پيشوايان الهي از ثواب و عقاب و پاداش و كيفر الهي در برابر طاعت و گناه آگاهي كامل دارند و هنگامي كه ديگران را از اين امور آگاه كنند انگيزة نيرومندي براي انجام وظايف در آنان پيدا ميشود. (ر.ك شرح تجريد/271 (با كمي تلخيص و اقتباس)).
پيام قرآن ج 9
حضرت آيت الله مكارم شيرازي و ساير همكاران
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.