کد مطلب:35812
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:2
استدلال متكلمان بر لزوم بعثت پيامبران به «وجوب تكليف» بندگان چگونه است؟
متكلمان اسلامي مسأله لزوم نبوت را نه تنها به طور مستقيم بر مبناي قاعده لطف استوار نمودهاند بلكه آن را از برخي از مصاديق و فروع قاعده لطف چون مسأله تكليف نيز ثابت نموده اند.
مسأله تكليف در بحث مربوط به افعال خدا مطرح گرديده و از آن به عنوان يكي از نمونههاي تحسين و تقبيح عقلي ياد ميشود. آنان تكليف را حسن و نيكو دانسته و ترك آن را قبيح و ناروا ميدانند و از آنجا كه آفريدگار حكيم منزه از هر نوع قبح و نقصان است، نتيجه ميگيرند كه تكليف بندگان برخدا واجب است (مقتضاي حكمت پروردگار است).
بديهي است ابلاغ تكاليف الهي به بندگان جز از طريق وحي و بعثت پيامبران امكان پذير نيست. در اين صورت بعثت انبيا به عنوان شرط لازم و مقدمه قطعي براي ابلاغ تكاليف الهي به بندگان است و از نظر عقل، مقدمه واجب نيز بسان خود واجب، لازم و واجب ميباشد.
از متكلماني كه به وجوب تكليف بر وجوب بعثت استدلال كرده است، جمالالدين مقداد سيوري حلي (م، 726 ه-) است چنانكه گفته است:
روش متكلمان در اثبات وجوب بعثت پيامبران اين است كه نبوت مشتمل بر لطف در تكاليف عقلي و نيز شرط در تكاليف سمعي (شرعي) است و آنچه داراي اين خصوصيت باشد، واجب است.
بيان صغراي نخست (نبوت مشتمل بر لطف در تكاليف عقلي است) اين است كه عبادات از پيامبران دريافت ميگردند و شكي نيست كه مواظبت بر آنها موجب تقويت معرفت معبود ميگردد كه خود واجب عقلي است، بنابراين نبوت، لطف (مقرب) در واجبات عقلي است... و نيز اگر شرط تكليف واجب نباشد، اخلال و ترك آن جايز خواهد بود، و در نتيجه اخلال به مشروط (تكليف) نيز جايز خواهد بود و اخلال به واجب بر حكيم قبيح و نارواست. (اللوامع الالهيه، ط: تبريز/167 ـ 166)
: آية الله جعفر سبحاني
منشور جاويد ج 10
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.