کد مطلب:37425
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:20
چرا حضرت علي(ع) فرمودهاند: «از زنهاي شرور بترسيد و از خوبانشان بر حذر باشيد»؟
در اين جملات سه مسئله وجود دارد: مسئله يكم ـ بيم و هراس از زنهائي كه شر و پليدند، البته در اين مسئله مرد و زن تفاوتي ندارند، زيرا مردان شر و پليد هم كه از طهارت دروني و اصول انساني بدورند، پروائي از تعدي و تجاوز به حقوق انسانها ندارند، لذا همواره بايد فرد و اجتماع از اين نابكاران مطمئن نباشند و دائماً با آن نظر كه به عقرب و افعي مينگرند، در آنان بنگرند. اگر در اين مسئله صنف زن خصوصيتي داشته باشد، اينست كه اسرار نهاني مرد و نقاط ضعف او را ميداند، بطوريكه اگر بخواهد صدمهاي بر مرد وارد آورد، تلختر و جانگزاتر از صدمة ديگر مردم خواهد بود. مسئلة دوم ـ لزوم احتياط از خوبان زنها ـ البته مسلم است كه مقصود از خوبان زنها، زناني هستند كه شر و پليدي ندارند، اين معنا براي يك زن خوب در عرف عام متداول است؛ يعني در عرف عام همين مقدار كه يك زن ضرر و شري به مرد و فرزندان خود نرساند، به خوبي و نيكي موصوف ميگردد. اگر زني درصدد اضرار به مرد و ساير اجزاي دودمان برنيايد، كشف ميشود كه زن به وظايف قانوني خود عمل ميكند و در نتيجه ميتوان او را زن نيك و خوب معرفي كرد. زيرا احساس دروغين ناتواني مطلق كه زن در مقابل مرد دارد، غالباً او را براي جبران ضعف با مرد روياروي قرار ميدهد! اگرچه از نظر عمل به وظيفه كوتاهي هم نداشته باشد، و چون براي جبران احساس دروغين ضعف ممكن است به گفتار و كردار غيرمنطقي متوسل بشود، لذا يك مرد هشيار و آگاه و عادل همواره بايد در منتفي ساختن احساس فوق از زن بكوشد و در صورت ناتواني، گفتار و كردار زن را خوب تشخيص بدهد كه آيا ناشي از آن احساس دروغين است، يا علتي ديگر دارد.
و اما اگر زن مافوق عمل به وظايف مقرره در به دست آوردن رشد و كمال شخصيت كوشيده و به مقامات عالي انساني رسيده باشد. نه تنها موردي براي احتياط از وي وجود ندارد، بلكه در صورتيكه مرد او از اشخاص معمولي باشد، مرد را راهنمائي نموده و عامل سعادت وي ميباشد، چنانكه در خانوادههاي فراواني از جوامع مشاهده ميشود. آيا زن خود اميرالمؤمنين و دختر او عليهمالسلام و مريم مادر عيسي مسيح و رابعه عدويه و رابعه دختر اسماعيل زن احمدبنابيالحواري و هزاران زنهاي فاضله كه از مقامات عالي انساني برخوردارند خود مردآفرينان جوامع نبودهاند؟
روايتي از اميرالمؤمنين(ع) دربارة مشورت با زنها نقل شده است كه ميتواند جملة مورد تفسير را به خوبي توضيح بدهد. مجلسي از آن حضرت نقل ميكند: «أِيّاكَ وَ مُشاوَرَةَ النِّساءِ أَِلّامَنْ جُرِّبَتْ بِكَمالِ عَقْلٍ» بحار103/253 [بپرهيز از مشورت با زنها مگر زني كه كمال عقل او به تجربه رسيده است]. اين روايت اثبات ميكند كه مقصود از «برحذر بودن از زنان خوب» دقت در گفتار و انديشههاي زنان معمولي است، چنانكه توضيح داديم و اما زناني كه از زر و زيور دنيا اعراض كرده و به تعقل پرداختهاند، مانند مردان شايستة مشورت ميباشند. و اين روايت نظريه ما را كه ميگوئيم نظام خانوادگي در اسلام «درون شورائي و برون سرپرستي مرد» است تأييد مينمايد.