کد مطلب:39116
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:3
در رابطه با مقدار سكوت كه مورد تاييد و تاكيد ائمه اطهار است توضيح دهيد ؟
يكي از ويژگيهاي بزرگ و برجسته انسان در ميان ساير قواي جسمي او زبان و قدرت بر بيان و اظهار نيازهاي مادي و معنوي است . بي شك اين بر جستگي يكي از نعمتهاي عظيم و بزرگي است كه خداوند به انسان بخشيده است .
زبان در عين كوچك بودن جرم و اندازه به لحاظ بازدهي و عمل در ابعاد اطاعت و عصيان گسترده و پر دامنه است . زيرا زبان است كه به خدا و انبياء الهي و كليه امور خير شهادت مي دهد و همين زبان است كه به خدا كفر مي ورزد و باعث ترويج منكرات و مفاسدي از قبيل غيبت ، دروغ ، تهمت و .... مي شود .
امام علي (ع) در باب شر آفريني زبان مي فرمايند : اي بسا حرف و گفته بيجا و حساب نشده موجب سلب نعمتي مي گردد (1) و باز ايشان مي فرمايند : فتنهو آشوب آفريني گفتار بي حساب از جراحت وارده در اثر شمشير شديدتر است (2)
و اما فوايد سكوت و سخن
امام سجاد (ع) مي فرمايد : براي هر يك از سكوت و سخن آفاتي است پس هرگاه اين دو از آفات و مفاسد سالم ماندند ، سخن گفتن از سكوت بهتر است . گفته شد يابن رسول الله اين مطلب چطور مي شود ؟ امام فرمودند براي اينكه خداي عز و جل اوصياء و پيامبرانش را به سكوت و خاموشي مبعوث نكرده بلكه آنها را براي سخن گفتن برانگيخته است . نه با سكوت كسي استحقاق بهشت پيدا مي كند و نه با سكوت كسي استحقاق ورود به دژ ولايت الله را پيدا ميكند و نه با سكوت از آتش دوزخ كسي مصون مي ماند بلكه تمام اين مراتب با كلام و گفتار بدست مي آيد .(3)
پس معلوم شد پيامبران آمده اند تا گفتار انسانها را از خبائث و فواحش و قول زور و آفات پاك سازند و گفتار طيب و طاهر بياموزند.
و نيز گفتار در حيات بشر نقش اساسي دارد و اين نقش هنگامي محقق مي شود كه از آفاتي همچون غيبت و دروغ و ديگرآلودگي ها مصون بماند .
و اما مسئله سكوت : سكوتي كه در بيان بزرگان دين بدان سفارش شده است بمعناي صحنه را خالي كردن و دوري از اجتماع و فرار از مسئوليتهاي بزرگ اجتماعي و ترك امر به معروف و نهي از منكر و عدم بيان حقايق الهي نيست بلكه زمينه ساز تفكر و ايده هاي بزرگ و سازنده است يعني سكوتي كه در گفتار ائمه هدي مورد مدح و ستايش قرار گرفته سكوتي است كه انديشه زا و توام با تعقل، تفكر و تامل است . مولا علي (ع) مي فرمايند : الصمت روضه الفكر 4 يعني سكوت دوستان فكر و انديشه است . و امام رضا (ع) مي فرمايند : از نشانه ها و علائم فقاهت و انديشمندي يكي حلم و بردباري است و ديگر علم و دانايي و سوم سكوت حكيمانه مي باشد زيرا سكوت دري از درهاي حكمت و خرد مندي است همانا سكوت
و در حديث ديگر امام رضا (ع) ارزش سكوت را بيان مي كند كه چه نيكو و پسنديده است سكوت و خاموشي كه از روي ناتواني بر سخن نباشد . و براي هرزه گوي پرسخن لغزشها و پرتگاههايي است . (6)
و نيز امام رضا از اجداد طاهرينش نقل مي كند : نجات مومن در حفظ و نگهداري زبانش مي باشد . (7)
حال آثار سكوت :
1-رشد فكر : كه امام رضا (ع) مي فرمايد : سكوت زياد بجا و حكيمانه باعث زيادي و رشد فكر و روشنايي دل است .(8)
2- سلامت رواني : علي (ع9 مي فرمايد : سكوت كن تا سالم بماني (9) و مي فرمايد سكوت سلامتي و آرامش مي آورد (10) و علت اينكه سكوت باعث آرامش مي شود اين است كه بوسيله آن آفات زبان دفع مي شود .اما كدام سكوت ارزش ندارد: 1- سكوت بدون تفكر كه علي (ع) مي فرمايد هر سكوتي كه در آن تفكر نباشد آن سكوت غفلت و از روي نا آگاهي است . (11)2- سكوت بخاطر بيان نكردن حق : علي (ع) مي فرمايد : زيانكارترين مردم كسي است كه قدرت و توانايي بر گفتن حقي داشته باشد ولي از گفتن آن سر باز زند . (12)
3-سكوت بعلت دريغ كردن از خير : پيامبر (ص) مي فرمايند : گفتن خير بهتر از سكوت است .(13)
4- شانه خالي كردن از مسئوليت : معصوم (ع) مي فرمايد : (1) سزاوار عالم نيست كه بر علمش سكوت كند و از تعليم و آموزش آن سر باز زند و همان گونه كه بر جاهل سزاوار نيست كه سكوت پيشه خود سازد و از تعليم و آموزش علم و دانش كوتاهي ورزد .(14)
5- سكوت بخاطر عجز و ناتواني و ناچاري : علي (ع) ميفرمايد : خاموش ساكت باش اما نه از روي ناتواني و ناچار كه اين خاموش باشي سبب عجز و ناتواني در گفتار چه آن سكوتي كه از جهت ناتواني و عجز است مورد پسند و باعث كمال نيست .(15) البته بايد توجه كرد كه اگر انسان احساس مي كند لغو گويي در او شدت يافته است بايد تمرين سكوت نمايد و در بسياري از موارد حرف نزند بلكه بينديشد تا به مرور زمان زبانش در اختيارش در آيد و به حق بگويد نه به باطل .
عزيزا چو تيغ سخن بركشي به رحمت بزن ني به گردنكشي
و درجائي سعدي شيرين سخن فرمود :
زبان بسته به كنجي نشستته صم بكم به از كسي كه نباشد زبانش اندر حكم
1- بحارالانوار جلد 71 ص 2882- همان
3-وسائل الشيعه ج 8 ص 533 4-ميزان الحمد، ج5، ص436
5-مسند الامام الرضا،ج1،ص294 6-بحار،ج71،ص288
7-بحار،ج71،ص2838- ميزان الحكمه،ج5،ص436
9-ميزان الحكمه،ج5،ص43510- همان
11-همان،ص44612-غررالحكم،ج2،ص434
13- ميزان الحكمه،ج5،ص447 14-همان،ص446
15-غررالحكم،ج4،ص611
منابع ديگر :
a. پرورش روح،ج1، سيد محمد شفيعي
b. مجموعه آثار دومين كنگره جهاني امام رضا(،ج3،ص200
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.