کد مطلب:43201
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:1
تفسير فرازهاي پنجاه و دوم تا پنجاه و پنجم خطبة صد و پنجاه و هفتم كه دربارة وحشتناك بودن قبر ايراد شده، چيست؟
«فَكَأَنَّ كُلَّ امْرِيءٍ مِنْكُمْ قَدبَلَغَ مِنَ الْأَرْضِ مَنْزِلَ وَحْدَتِهِ وَ مَخَطَّ حُفْرَتِهِ، فَيالَهُ مِنْ بَيْتِ وَحْدَةٍ وَ مَنْزِلِ وَحْشَةٍ وَ مُفْرَدِ غُرْبَةٍ» [فردا چنان نزديك است كه گويي هر فردي از شما به جايگاه تنهايي خود در زمين رسيده و در آن گودادل كه براي او تعيين شده، آرميده است. وه كه چه خانة پنهاني و منزل وحشتناك و جدا افتاده از جمعي كه منزل در غربت گرفته است.
وحشت از يك منزلگه اسرارآميز زير خاك براي اشقياء.
اگرچه با عبور از پل مرگ، مفارقت روح از بدن آغاز ميگردد، ولي ارتباط اين دو حقيقت از يكديگر به كلي قطع نميگردد. مخصوصاً در اولين زمانهاي جدايي آن دو از يكديگر. ميتوان براي اين مطلب، به پيوستن دومين بار همان روح و همان جسم كه در معاد صورت ميگيرد، استدلال نمود. كساني كه دربارة اين گونه مسائل با ديدة انكار و ترديد مينگرند، آگاهانه يا ناآگاهانه، با كمال غرور كه به وسيلة چند كلمه و اصطلاح بيسروته به دست آوردهاند، ادعاي علم مطلق نموده و چون شبپرگان، از نورانيت وحي و سخنان معادن صدق و حقيقت دور مانده و در ظلمات جهل مركب سرگردانند به اين مدعيان بيخبر از عالم وجود بگوييد: بياييد اقلاً نصيحت يك فيلسوف به نام ابن سينا را بشنويد: «اگر انكار و ترديد دربارة آنچه كه به گوشت ميرسد تو را به اضطراب انداخت، [خود را گم مكن] بهتر اين است كه اينگونه مشكلات را در بوتة امكان بگذاري، مگر اينكه برهاني روشن بر محال بودن آنها داشته باشي». الاشارات و التنبيهات،ج3، نمط10، ص418، ابن سينا.
با نظر به مجموع دلائل عقلي و شهود قلبي و منابع ديني، بديهي است كه وحشت و هراس در اين دنيا و موقع گذر از پل زندگي به ما بعد زندگي و خوابيدن در زير انبوه خاكها براي كساني است كه در اين دنيا با نفس كثيف و آلوده به گناهان زندگي كرده و بدون پشيماني و توبه از اين جهان رخت بربسته و راهي زير خاك تيره گشتهاند.
ترجمه و تفسير نهجالبلاغه ج 26
آية الله محمدتقي جعفري
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.