کد مطلب:43207
شنبه 1 فروردين 1394
آمار بازدید:2
تفسير فرازهاي سي چهارم تا پنجاه و يكم خطبه صد و شصتم كه دربارة كيفيت اميدواري ايراد شده چيست؟
[آن فرو رفته در غفلت] با گمان بياساس خود ادّعا ميكند اميدوار به خدا است. سوگند به خداوند بزرگ او دروغ ميگويد، [اگر چنان است كه ادعا ميكند] چرا اميد او در عملش نمودار نميگردد؟ زيرا هركس كه اميدوار باشد، اميد او در عملش شناخته ميشود و هر اميدي، به جز اميد به خداوند متعال آلوده و هر ترسي غير از ترس از خدا ناقص و بياساس است، مگر خوف از خدا كه حق است و داراي عامل واقعي است. خدا را در امور بزرگ اميدوار ميگردد و بندگان او را در امور كوچك. هيبت و اهميتي كه به بنده ميدهد، به خدا منظور نميدارد! چه علتي دارد كه خداوند (كه بزرگ است سپاس او) مورد كوتاهي واقع گردد. در حالي كه دربارة بندگانش آن كوتاهي روا ديده نميشود! آيا ميترسي در اميدي كه براي او ادّعا ميكني دروغگو باشي يا خدا را براي اميد بستن سزاوار نميبيني. و بدينسان اگر از يكي از بندگان خدا بترسد، براي دفع خوف خود چاره ميجويد، ولي در برابر خوف از خدا بياعتنائي ميورزد. بدين ترتيب ترس از بندگان را نقد تلقي ميكند و خوف از خدا را وعدهاي كه اميدي براي وفا به آن نيست و چنين است وضع كسي كه دنيا در چشمانش بزرگ جلوه كند و موقعيت آن در دلش باعظمت گردد! دنيا را بر خدا مقدم ميدارد و رو به آن ميآورد و كمر بندگي آن را به ميان ميبندد!]
آري، تا آن موجود برين (خدا) را به همان اندازه و كيفيت كه براي ما مقدور است، ميشناختيم و به عبارت ديگر در همان مقداري كه معرفت خداوندي براي ما امكانپذير است، اگر وجود خود را با همين معرفت توجيه و مديريت ميكرديم، سريعتر و عاليتر به درجات كمال نسبي نائل ميگشتيم. ولي چه بايد كرد كه وجود ما نتوانسته است مديريت خود را از چنگال خودطبيعي رهايي بخشيده و خود را در اختيار «من عالي» (شخصيت سالم) قرار بدهد.
تنها من عالي بشري است كه با دريافت خدا ميفهمد كه در اين دنيا به چه كسي بايد اميد بست و از چه كسي بايد ترس و هراس داشت و كيست آن موجودي كه ملاك حقيقي محبتها است. اگر آدمي بداند كه تنها خدا است كه مقلبالقلوب است، تنها خدا است كه مسبّب الاسباب است، تنها خدا است كه محول الأحوال است جز به خداي، دل به هيچ كس نميبندد و غير از خدا را از موجودات طبيعت گرفته تا قدرتمندترين انسانها جز وسيلهاي كه حتي وسيله بودن آنها نيز وابسته به ارادة خداوندي است، ارزيابي نمينمايد.
ترجمه و تفسير نهجالبلاغه ج 26
آية الله محمدتقي جعفري
مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.