کد مطلب:221 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:395

دیباچه
رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة الله العظمی برجرودی(قدس سره) به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت، و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیق شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رساله های بعدی تدوین گردید. حضرت آیة الله العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیه ای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی(قدس سره) به علت این كه رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند كه چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد.



اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلاء، تغییر در ساختار شكلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و كثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید كه رساله ای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوه ای مناسب تر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذكر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازه ای روان تر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسب تر شده و ابواب و مسائلی كه مورد نیاز بوده، اضافه گردیده است، و نیز مقدمه ای كوتاه و مناسب بر بیشتر ابواب فقهی نوشته شده است. البته بدیهی است كه تدوین رساله ای كه جامع بسیاری از احتیاجات و مسائل باشد، به چندین جلد



[2]

می انجامد، لذا رعایت اختصار نیز باعث حذف برخی از مسائل و احاله آنان به كتاب ها و رساله های موضوعی و مستقل گردیده است كه امید است در آینده ای نزدیك در حد توان در اختیار علاقمندان قرار گیرد.



در خاتمه لازم است از حضرات حجج اسلام آقایان سعید رهایی و احمد صادقی اردستانی كه در ترتیب و تهیه و مقابله این رساله مجدانه تلاش نموده اند سپاسگزاری گردد. امید است این اثر مورد قبول خداوند متعال و اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) به ویژه امام عصر (عجل الله فرجه الشریف) قرار گیرد.





دفتر حضرت آیة الله العظمی موسوی اردبیلی



ربیع الأول 1422 هـ ق