کد مطلب:508 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:557

طهارت
احكام آبها

س 70: اگر قسمت پایین آب قلیلی كه به طور سرازیر و بدون فشار به پایین می ریزد، با نجاست برخورد كند، آیا قسمت بالای این آب همچنان پاك باقی می ماند؟





اگر سرازیری آب بگونه ای باشد كه جریان از بالا به پایین بر آن صدق كند، قسمت بالای آن پاك است.





س 71: آیا در شستن لباسهای نجس با آب كرّ و جاری، فشردن هم لازم است و یا این كه بعد از زوال عین نجاست همین كه آب آن را فرا گرفت، كفایت می كند.





باید بنابر احتیاط آن را فشار یا تكان دهند.





س 72: آیا در تطهیر لباس متنجّس با آب كر و جاری، فشار دادن خارج آب لازم است یا با همان فشار داخل آب پاك می شود؟





فشار یا تكان دادن داخل آب، كافی است.





س 73: آیا گلیم یا فرش نجسی را كه با آب لوله كشی متصل به منبع آب شهری شستشو می دهیم، به مجرد رسیدن آب لوله كشی به محل نجس، پاك می شوند یا باید آب غساله از آن جدا شود؟





در تطهیر با آب لوله كشی، جدا شدن آب غساله شرط نیست، بلكه به مجرد رسیدن آب به مكان نجس، بعد از زوال عین نجاست و حركت غساله از جای خود به وسیله دست كشیدن بر فرش در هنگام اتصال آب، طهارت حاصل می شود.





س 74: حكم وضو و غسل با آبی كه به طور طبیعی غلیظ است چیست؟ مانند آب دریائی كه بر اثر وجود املاح فراوان غلیظ شده است، مثل دریاچه ارومیه یا موارد دیگری كه غلظت بیشتری دارند.





مجرد غلظت آب به سبب وجود املاح، مانع از صدق عنوان آب مطلق بر آن نمی شود، و برای ترتب آثار شرعی آب مطلق، صدق عنوان آن در نظر عرف كافی است.





س 75: آیا برای ترتب آثار كر بودن آب، علم به كر بودن آن واجب است یا این كه بناء بر كر بودن آب كافی است؟ (مانند آب موجود در دستشوئی های قطار و غیره)





اگر حالت سابقه كر بودن آب احراز شود، بنا گذاشتن بر كر بودن آن جایزاست.





س 76: در مساله (147) رساله امام خمینی «قدس سره» آمده است: «در طهارت و نجاست به گفته كودك ممیز تا زمان بلوغ اعتناء نمی شود». این فتوا تكلیف دشواری است. زیرا به طور مثال مستلزم این است كه پدر و مادر تطهیر فرزندشان را پس از قضاء حاجت تا سن پانزده سالگی به عهده بگیرند. لطفا وظیفه شرعی ما را بیان فرمائید.





قول كودكی كه در آستانه بلوغ است در این باره معتبر است.





س 77: گاهی به آب موادی اضافه می كنند كه آن را به رنگ شیر در می آورد، آیا این آب مضاف است؟ حكم وضو و تطهیر با آن چیست؟





آن آب حكم آب مضاف را ندارد.





س 78: در تطهیر، چه فرقی بین آب كر و آب جاری است؟





هیچ تفاوتی با هم ندارند.





س 79: اگر آب شور جوشانده شود، آیا با آبی كه از بخار آن بدست می آید، می توان وضو گرفت؟





اگر آب مطلق بر آن صدق كند، آثار آب مطلق را دارد.





س 80: برای پاك شدن كف پا یا كفش، راه رفتن به مقدار پانزده گام شرط است. آیا این كار باید بعد از زوال عین نجاست صورت بگیرد یا پانزده گام رفتن با وجود عین نجاست كافی است؟ آیا پس از آنكه عین نجاست با پانزده گام از بین رفت، كف پا یا كفش پاك می شود؟





كسی كه بر اثر راه رفتن روی زمین، كف پا یا كفش او، نجس شده است هر گاه تقریبا به قدر ده قدم روی زمین خشك و پاك راه برود، كف پا و كفش او پاك می شود مشروط به این كه عین نجاست، زائل شود.





س 81: آیا كف پا یا ته كفش با راه رفتن روی زمینی كه آسفالت شده، پاك می شود؟





زمینهای آسفالت و یا آغشته به قیر، پاك كننده كف پا یا ته كفش نیستند.





س 82: آیا آفتاب از مطهّرات است؟ اگر هست، شرایط مطهّریت آن چیست؟





تابیدن آفتاب باعث طهارت زمین و همه اشیاء غیر منقول از قبیل ساختمان و چیزهائی كه در آن بكار رفته مانند چوب، در، پنجره و مانند آن می شود، به شرطی كه عین نجاست قبلا از آنها زائل شده باشد و در موقع تابش آفتاب تر باشند و به وسیله آفتاب خشك شوند.





س 83: لباسهای نجسی كه در موقع تطهیر، آب را رنگین می كنند، چگونه پاك می شوند؟





اگر رنگ دادن لباس باعث مضاف شدن آب نشود، لباسهای نجس با ریختن آب بر آنها، پاك می شوند.





س 84: كسی كه برای غسل جنابت آب را در ظرفی می ریزد و در هنگام غسل قطرات آب به داخل ظرف می چكد، آیا موجب نجس شدن آب می گردد؟ و آیا مانع از تمام كردن غسل با آن آب می شود؟





اگر آب از آن قسمت بدن كه پاك است به داخل ظرف بچكد، پاك است و مانعی برای تمام كردن غسل با آن وجود ندارد.





س 85: آیا تطهیر تنوری كه با گِل آغشته به آب نجس ساخته شده است، امكان دارد؟





ظاهر آن با شستن قابل تطهیر است و طهارت ظاهر تنور كه خمیر به آن می چسبد برای پختن نان كافی است.





س 86: آیا روغن نجس با انجام فعل و انفعالات شیمیائی بر روی آن به طوری كه ماده ی آن دارای خواص جدیدی شود، بر نجاست خود باقی می ماند یا این كه حكم استحاله را پیدا می كند؟





برای تطهیر مواد نجس، مجرّد انجام فعل و انفعالات شیمیائی كه خاصیت جدیدی به مواد ببخشد، كافی نیست.





س 87: در روستای ما حمامی وجود دارد كه سقف آن مسطح و صاف است و از آن قطرات حاصل از بخار آب بر سر استحمام كنندگان می چكد. آیا این قطرات پاك است؟ آیا غسل بعد از چكیدن این قطرات صحیح است؟





بخار حمام و قطراتی كه از سقف پاك می چكد، محكوم به طهارت است، و چكیدن این قطرات بر بدن باعث نجاست آن نمی شود و به صحت غسل ضرر نمی رساند.





س 88: با توجه به اینكه بر اساس تحقیقات علمی، وزن آبهای فاضلاب ها در اثر اختلاط با مواد معدنی و آلودگی به میكرب 10% بیشتر از وزن طبیعی آب است، اگر در اینگونه آبهإ؛ در تصفیه خانه ها تغییراتی به وجود آید و بوسیله عملیات فیزیكی، شیمیائی و بیولوژیكی، مواد معدنی آلوده و میكروبها را از آن جدا سازند. به طوری كه بعد از تصفیه كامل از جهت فیزیكی (رنگ، بو، طعم) و از جهت شیمیائی (مواد معدنی آلوده) و از جهت بهداشتی (میكروبهای مضر و تخم انگلها) بمراتب بهداشتی تر و بهتر از آبهای بسیاری از نهرها و دریاها بویژه آبهائی كه برای آبیاری استفاده می نمایند، گردد. آیا این آبها كه قبل از تصفیه نجس هستند، با اعمال مذكور پاك شده و حكم استحاله بر آنها جاری می گردد یا آنكه پس از تصفیه هم محكوم به نجاست هستند؟





در فرض مذكور با مجرد جداسازی مواد معدنی آلوده و میكربها و غیر آن از آبهای فاضلابها، استحاله تحقق پیدا نمی كند. مگر این كه عمل تصفیه با تبخیر آب و تبدیل دوباره بخار به آب، انجام شود.







--------------------------------------------------------------------------------



احكام تخلّی

س 89: عشایر بخصوص در ایام كوچ كردن، آب كافی برای تطهیر در اختیار ندارند، آیا چوب و سنگریزه برای تطهیر مخرج بول كفایت می كند؟ آیا آنان می توانند با این حال نماز بخوانند؟





مخرج بول جز با آب پاك نمی شود. ولی نماز كسی كه توانائی تطهیر بدن خود با آب را ندارد، صحیح است.





س 90: حكم تطهیر مخرج بول و غائط با آب قلیل چیست؟





برای طهارت مخرج بول با آب قلیل دو بار شستن بنابراحتیاط لازم است، و برای طهارت مخرج غائط شستن تا مقداری كه عین نجاست و آثار آن از بین برود، لازم است.





س 91: بر حسب عادت، نمازگزار باید بعد از بول كردن استبراء نماید. در عورت من زخمی وجود دارد كه هنگام استبراء بر اثر فشار از آن خون جاری شده و با آبی كه برای تطهیر استفاده می كنم مخلوط می شود و باعث نجاست بدن و لباسم می گردد. اگر استبراء نكنم احتمال دارد زخم زودتر بهبود یابد ولی با استبراء و فشاری كه بر آن وارد می شود زخم باقی خواهد ماند و خوب شدن آن سه ماه طول خواهد كشید. خواهش می كنم بیان فرمائید كه عمل استبراء را انجام بدهم یا خیر؟





استبراء واجب نیست. و اگر موجب ضرر شود جایز هم نخواهد بود. البته اگر استبراء نشود و بعد از بول كردن رطوبت مشتبه خارج شود، حكم بول را دارد.





س 92: گاهی بدون اختیار از انسان بعد از بول و استبراء رطوبتی خارج می شود كه شبیه بول است. آیا این رطوبت نجس است یا پاك؟ اگر انسان بعد از مدتی بطور اتفاقی متوجه این مسأله شود، نمازهای گذشته اش چه حكمی دارد؟ آیا از حالا به بعد بر او واجب است در مورد خروج این رطوبت غیر اختیاری بررسی نماید؟





اگر بعد از استبراء رطوبتی خارج شود كه بول بودن آن مشكوك باشد، حكم بول را ندارد و محكوم به طهارت است، و بررسی و جستجو در این باره لازم نیست.





س 93: لطف بفرمائید در صورت امكان راجع به اقسام رطوبتی كه گاهی از انسان خارج می شود، توضیح دهید.





رطوبتی كه گاهی بعد از خروج منی از انسان خارج می شود، وذی نام دارد، و رطوبتی كه بعضی از اوقات بعد از بول خارج می شود، ودی نامیده می شود، و رطوبتی كه بعد از ملاعبه زن و مرد با یكدیگر خارج می شود، مذی نام دارد. همه این رطوبتها پاك است و باعث نقض طهارت نمی شود.





س 94: اگر كاسه توالتها در جهت مخالف سمتی كه اعتقاد دارند قبله است، نصب شود و بعد از مدتی متوجه شویم كه جهت كاسه با جهت قبله 20 تا 22 درجه تفاوت دارد. آیا تغییر جهت كاسه توالت واجب است یا خیر؟





انحراف از قبله به مقداری كه انحراف از سمت قبله بر آن صدق كند، كافی است و اشكال ندارد.





س 95: بر اثر بیماری در مجاری ادرار، بعد از بول و استبراء، ادرارم قطع نمی شود و رطوبت می بینم. برای معالجه به پزشك مراجعه نموده و به دستورات او عمل كردم ولی بیماری ام معالجه نشد. وظیفه شرعی من چیست؟





بعد از استبراء، به شك در خروج بول اعتنا نمی شود، و اگر یقین دارید كه بول به صورت قطره قطره از شما خارج می شود، باید به وظیفه مسلوس كه در رساله عملیه امام خمینی «قدس سره» ذكر شده، عمل نمائید و تكلیفی زائد بر آن ندارید.





س 96: كیفیت استبراء قبل از تطهیر مخرج غایط چگونه است؟





تفاوتی بین استبراء قبل از تطهیر مخرج غائط و بعد از تطهیر آن، از نظر كیفیت وجود ندارد.





س 97: استخدام در بعضی از شركت ها و مؤسسات مستلزم معاینات پزشكی است كه گاهی مشتمل بر كشف عورت است. آیا این عمل در صورت نیاز جایز است؟





كشف عورت در برابر شخص دیگر، هر چند لازمه استخدام باشد، جایز نیست، مگر در صورتی كه ترك كار برای او مشقت آور بوده و مضطرّ به آن باشد.





س 98: در هنگام تخلّی، مخرج بول با چند مرتبه شستن پاك می شود؟





محل دفع بول بنابر احتیاط واجب با دو مرتبه شستن با آب قلیل پاك می شود.





س 99: مخرج مدفوع را چگونه می توان تطهیر كرد؟





مخرج مدفوع را به دوگونه می توان تطهیر كرد: اول آنكه با آب بشوید تا نجاست زائل شود و پس از آن آب كشیدن لازم نیست. دوم آنكه با سه قطعه سنگ یا پارچه پاك و امثال آن، نجاست را پاك نماید و اگر با سه قطعه، نجاست زائل نشد با قطعات دیگری آن را كاملا پاك كند، و به جای سه قطعه می تواند از سه جای یك قطعه سنگ یا پارچه استفاده كند.