کد مطلب:400 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:271

خاتمه
2887 گوسفند یا حیوانات دیگر را اگر ذبح كنند با كارخانه ها و مكینه هایی كه اخیرا در بعض بلاد متعارف شده است، حرام و نجس و مردار است، و فروش و خرید آنها جایز نیست، و فروشنده ضامن پول خریدار است. چه كلید برق را مسلمان بزند و تسمیه بگوید و رو به قبله باشد و از حلقوم ببرد یا نه، چه برسد به آن كه این امور نیز مراعات نشود. ولی گوشتهایی كه در بازار مسلمانان فروش می رود و احتمال داده می شود كه به طور شرعی ذبح شده باشد، حلال و خرید و فروش آن جایز است.



2888 گوشتها یا مرغهای سر بریده ای كه از بلاد كفر می آورند، محكوم به نجاست و حرمت و مردار بودن است، مگر آنكه ثابت شود ذبح شرعی آنها.



2889 رادیو و تلویزیون دارای منافع حلال عقلایی و منافع حرام است از نظر اسلام.و جایز است انتفاع بردن از آنها به نحو حلال، از قبیل اخبار و مواعظ از رادیو و نشان دادن چیزهای حلال برای تعلیم و تربیت صحیح، یا نشان دادن كالاها و عجایب خلقت از بر و بحر از تلویزیون. و اما چیزهای حرام از قبیل پخش غنا و موسیقی مطرب، و اشاعه منكرات از قبیل پخش قوانین خلاف اسلام و مدح خائن و ظالم، و ترویج باطل، و ارائه چیزهایی كه اخلاق جامعه را فاسد و عقاید آنها را متزلزل می كند، حرام و معصیت است.



2890 در جایی كه استعمال این آلات در وجه حرام شایع و رایج است، به طوری كه استعمال حلال آن تقریبا غیر مقصود باشد، اجازه نمی دهم فروش و خرید آنها را، مگر برای اشخاصی كه هیچ استعمال غیر مشروع با آنها نكنند، و نگذارند دیگری هم استعمال غیر مشروع كند.



2891 اگر كسی بخواهد پولی قرض كند و ربا بدهد، یا قرض بدهد و ربا بگیرد، وبه یكی از راههایی كه در بعض رساله های عملیه ذكر شده بخواهد از ربا فرار كند،جایز نیست، و زیاده ای كه می گیرد بر او حلال نمی شود. پس ربای قرضی به وجهی از وجوه حلال نیست.



2892 قرضی كه در آن قرار رباست صحیح است، لیكن شرط و قرار باطل می باشد. و شرط زیاده علاوه بر بطلانش، نیز حرام است.



2893 كسانی كه می خواهند از بانكها یا غیر آنها قرض بگیرند، و دهنده بدون ربا قرض نمی دهد، جایز است اصل قرض را قبول كنند، و شرط را در واقع و به طور جد قبول نكنند. و در این صورت اگر اظهار قبول كنند بدون جد و قصد حقیقی، این قرار صوری حرام نیست. بنابر این اصل قرض صحیح است و شرط باطل، و مرتكب حرام هم نشده اند.



2894 اگر پولی به بانك یا غیر آن بدهند و بانك به آنها ربا بدهد، جایز نیست بگیرند، اگر چه قرار هم نگذاشته باشند. ولی اگر قرض گیرنده مجانا چیزی بدهد حرام نیست، و جایز است گرفتن آن.



2895 در بیع مثل به مثل اگر قیمتها با هم اختلاف داشته باشد و بخواهند از بیع مثل به مثل فرار كنند ج نه از زیادی ج جایز است حیله، مثلا اگر یك كیلو گندم خوب به دو كیلو گندم بد ارزش دارد، و می خواهند یك كیلو خوب بدهند و دو كیلو بد بگیرند، در این مورد اگر چیزی ضمیمه كنند كه از بیع مثل به مثل فرار كنند،جایز است.



2896 اگر بخواهند مثل به مثل را مبادله كنند و ربا بگیرند با حیله، جایز نیست. مثلا یك خروار گندم را كه ارزش آن نصف دو خروار است، اگر بخواهند مبادله كنند كه یك خروار بدهند و بعد از شش ماه دو خروار بگیرند، زیادی رباست و با ضم چیزی صحیح نمی شود. و علاوه بر آنكه معامله حرام است، باطل هم می باشد. و مثل باب قرض نیست كه قرض صحیح باشد و شرط باطل، بلكه اصل معامله باطل است.



2897 از مساله قبل ظاهر شد كه حیله در موردی است كه بخواهند از معامله مثل به مثل فرار كنند، بدون آنكه زیاده قیمت و ربا در كار باشد. و اما موردی كه می خواهند ربا بگیرند، حیله جایز نیست. و اگر در بعض رساله های عملیه این جانب چیزی بر خلاف آن ذكر شده است صحیح نیست.