مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

چرا به جاي يك مرد، دو زن بايد شهادت بدهند؟

بعد از مرگ مادر، خواهر بزرگم در اثر بدگويي پدرم را از ما دور كرده و تمام اموال منقول خود را از خانه بيرون برد و اموال غير منقولش را نيز به نام خود و بچههايش كرد. ميگويد كه از روحاني محل پرسيدم: آيا پدرم ميتواند تمام اموال منقول و غير منقول را به بعضي از فرزندانش بدهد؟ گفته: هيچ مانعي ندارد. خواهشمندم كلمه شرعي چنين عملي را بيان فرماييد.

استفاده و خريد و فروش مواد مخدر چه حكمي دارد؟

اگر در يك جلسه به خاطر تفسير و تجزيه و تحليل، يكي از آياتي كه سجده واجب دارد، چند بار قرائت شود، آيا بايد براي هر بار سجده كرد يا يك سجده كفايت ميكند؟

باچه شرايطي دست دزد قطع ميشود؟

پدرم تاكنون خمس اموال خود را ندادهاند. با درخواستهاي مكرر قبول كردند از اين پس خمس اموال خود را بپردازند، ولي ميگويند: ازگذشته چيزي نميدهم، آيا ميتوانم طلاي شخص خود را فروخته و مقدار خمسي كه به گردنم هست بدهم؟ در صورت اقدام آيا آثار مال حرام خواري از روح و جسمم خارج ميشود؟ عذاب اخروي چطور؟

پدرم در سال 1376سخت مريض شد. بعد از جراحي , كاملاً خانه نشين شد و به طور كامل مشاعرش را از دست داد تا اين كه در 27رمضان امسال وفات نمود. حدود 35سال ايشان نماز و روزهء خود را به علت مريضي انجام نداد. آيا نماز و روزهء چند سال آخر عمرش كه مريض بود, بايد به جا آورده شود؟

شركتي تأسيس شده به نام (هنرسازان توس) كارش گرفتن آگهي تبليغاتي از مغازهها و غيره است. بابت هر آگهي مبلغ 25 هزار تومان به عنوان هزينه ميگيرد و تصميم دارد مجموع آگهيها را در كتابي به نام (كتاب توس اول) چاپ نمايد، به عنوان بانگ اطلاعات. اخيراً جهت ترغيب مردم در دادن آگهي تبليغاتي، فرم قراردادي پخش كرده و اعلان نموده: هر كسي خودش آگهي بدهد و سه نفر ديگر را تشويق به دادن آگهي كند، در ازاي هر نفري پنج هزار تومان به او داده ميشود و چنانچه هر كدام از آن سه نفر، سه نفر ديگر را تشويق كنند و همين طور تا 243 نفر برسد، به تشويق كننده اول يك ميليون و دويست و پانزده هزار تومان جايزه ميدهيم. و همين طور به نفرات بعدي در صورتي كه هر كدام سقف را به 243 نفر برسانند، حال اين سؤال اين است:

س 1 - آيا گرفتن اين نوع پاداش از نظر شرعي صحيح است؟ چگونه ميتوان مصرف نمود؟ خمس به آن تعلق ميگيرد؟ به چه طريقي؟

س 2 - به من كارگر هم بدون اين كه آگهي بدهم، همين پاداش را ميدهند. گرفتنش چه حكمي دارد؟

س 3 - در صورت منفي بودن پاسخ آيا راه حلي براي رفع مشكل شرعي وجود دارد؟

مثلاً مبلغ مذكور به عنوان قرضالحسنه از شركت گرفته و در بانگ گذاشته شده و از بانك وام بگيريم و مصرف كنيم يا به عنوان پول پيش (رهن) به صاحب خانه داده شود و بعد از مدتي به شركت مسترد گردد؟

4 - نظر اسلام در مورد كارت هايي مثل محور كارت و پارس كارت مشابه كارت پنتاگونو است و تنها تفاوتش اين است كه در كشور خودمان و شهرهاي ايران صادر ميشود چيست؟

از مراجع بزرگواري سؤال كردند: در بعضي مناطق رسم است كه صاحبان سرمايه جهت نگه داري چند رأس دام خود را در اختيار فردي ديگري ميگذارند تا پس از پايان مدت مقرر عوايد حاصله را بين خود به طور مساوي تقسيم كنند...

حال بفرماييد اين قرارداد با كدام يك از عقود مطابقت دارد و مقررات چه نوع عقدي بايد اجرا شود؟ ايشان در پاسخ فرمود: در فرض مذكور قرار داد فوق ميتواند جعاله باشد؛ به اين معنا كه صاحبان سرمايه بگويند: اگر دامها را محافظت و اداره كردي، نيمي از منافع آنها مال تو باشد... لذا احكام جعاله بر آن مترتب خواهد شد. نيز ميتواند اين قرارداد نوعي صلح باشد و احكام صلح را بر آن مترتب كرد؛ به اين معنا كه نگه دارنده دامها حق الزحمه اين مدت را با نيمي از منافع دامها صلح كند.

بالاخره ميتوان آن را يك نوع قرارداد عقلايي مستقلي دانست و تحت هيچ يك از عقود معهوده نباشد مانند عقد بيمه و امثال آن، طرفين به مقتضاي آيه شريفه اوفوا بالعقود؛ به قرادادهاي خود وفا كنيد(1) بايد طبق قرار خويش عمل كنند.(2)

احساس ميكنم از جهت نگاه به نامحرم بامشكل مواجه هستم و هر كسي را ميبينم، سريعاً مجذوبش ميشوم. اين را عيب بزرگ خود ميدانم چطور ترك كنم خواهشمند است مشكل مرا حل نماييد.

آيا اقتدا كردن به غير روحاني در صورت نبودن روحاني صحيح است؟ لطفاً شرايط امام جماعت را بنويسيد؟

صريحاً بفرماييد سپردهگذاري در بانك، يا خريد اوراق مشاركت و دريافت بهره مستمره، از نظر شرعي چه حكمي دارد؟

- ضمناً بگوييد: آيا جايز است براي مساجدي كه هيچ گونه درآمد مالي مثل وقف ندارد، سپردهگذاري كرد و از سود حاصله هزينههاي آن مثل تعمير و نوسازي و حقوق خادم را تأمين نمود؟

شخصي ملكي را وقف كرده و متولي آن را فرزندان پسري نسل اند و نسل قرار داده است كه عايداتش را صرف كار مورد نظر نمايند. حال اگر موقوف عليهم به هر دليلي نتوانند حق خود را از متصرفان ملك بگيرند و كار مورد نظر وقف از بين برود، آيا ضامن هستند؟ آيا موقوفات پهلوي اول و دوم صحيح است؟

  1. 3675 از 4632